Dorpsnieuws

150831Het VerhAalNormaal lopen wij op zondag rondje Aa naar het kasteel en terug. Maar omdat vandaag het festival Het VerhAal gehouden wordt, vonden we het leuker om bij kasteeltje Zwanenburg te beginnen.

We zijn te vroeg, de bandleden van formatie Zout zijn nog aan het opbouwen.

 Klik hier voor foto's.

Kilsdonkse Molen

In de Kilsdonkse Molen wordt het festival officieel geopend.deze morgen.Wethouder Peter van Boekel wil de Aa promoten als de verbinding tussen het Groene Woud en de Maashorst. De Veghelse wethouder Annemieke van de Ven vindt  de Aa een prachtige verbinding tussen Veghel en Heeswijk-Dinther. Mathieu Bosch draagt zijn gedicht ‘Brief aan de Aa’ voor, waarna mede-organisator Jan van Hoof festival Het VerhAal voor geopend verklaart.

Bloementuin

We vervolgen onze weg, voorbij de Kilsdonkse Molen gaan we rechtsaf langs de Aa, even verderop loopt Antoon Groot uit Veghel. In het begin gaat het goed de pad is nog droog, maar als we bijna op de helft zijn wordt het klunen, we zakken tot onze enkels in de modder. Gedriëen helpen we elkaar om bij de bloementuin van Rob Juijn uit te komen. Daar worden we aangenaam verrast met een optreden van het gelegenheidskoor Summer Vocals uit Oss onder leiding van Ruben Smit. Zij brengen liedjes en melodietjes a capella ten gehore die we allemaal kennen van internet en you tube, zoals bijv, gangnam style ,met op de achtergrond de bloemen . Het koor wordt opgevolgd door dichter Harrie de Koning, maar ze zullen deze dag nog een aantal keren optreden. Ook Hieke Stek zal doorlopend haar gedichten voordragen.

Kasteel

In de binnentuin van Kasteel Heeswijk zal doorlopend een gedicht voorgelezen worden door Ad van Schijndel, Theo van den Heuvel, alias Jonkheer voor den Vuist. We komen net op tijd om het gedicht De Meule van Jetten van dichter Maarten van den Elzen te horen.

Overig

De hele dag valt er nog van alles te beleven op de verschillende locaties, Pastoor Jansen met een doorlopende een-acter  Johannes de Doper, de bekende schrijfster Annejet van der Zijl wordt geïnterviewd door Marcel van Herpen, een levensgroot scrabblespel, een boekenmarkt. In De bibliotheek Veghel is de alom bekende schrijfster Rosita Steenbeek te gast met poëzie en verhalen, de  Zingende Zinnen, en nog veel meer.

Ook kan men een kano huren of een tochtje maken met de fluisterboot. Taxi Dortmans brengt het publiek van locatie naar locatie.

Bernhezer Kunstkring en Kunstgroep De Compagnie kunnen heel tevreden zijn over dit eerste gezamenlijke festival.

Tekst: Wilma van Zoggel
Foto’s: Piet van Helvoort