Dorpsnieuws

Théresè SchwartzeSocioloog, tentoonstellings-maker en publicist Cora Hollema vertelt zondag 6 november tussen 14.00-15.00uur in het Kasteel over de levensgeschiedenis van Thérèse Schwartze, een begenadigd kunstenares die met haar talent miljoenen verdiende.

Het is het verhaal van de harde leerschool bij haar Amerikaans/Duitse vader, haar technisch raffinement, het hof waar zij kind aan huis was, de internationale roem en haar miljoenenvermogen. Van de jaloezie en verbijstering die zij opriep. Van de achtergrond van haar zakelijk talent. Het verhaal van een bijzondere persoonlijkheid en een uitzonderlijke carrière.

ENTREE (RESERVEREN IS NIET NODIG)

Een ‘all-in’ toegangsbewijs (kasteel en lezing) kost € 10,–. Voor kinderen (4-12 jaar) en rolstoelrijders bedraagt het entree € 6,– per persoon. Beschermers van Brabants Landschap (max. 2 volwassenen en 2 kinderen tot 18 jaar), Museumkaarthouders en Vrienden&Beschermers van Kasteel Heeswijk hebben gratis toegang. Klik hier voor meer info over bezoekmogelijkheden en (voordeel)tarieven.

THÉRÈSE SCHWARTZE

Koningin Wilhelmina, 1898Koningin Wilhelmina, 1898Thérèse Schwartze werd op 22 december 1851 geboren in Amsterdam. Ze groeide op in een artistiek gezin. Thérèse leerde het schildersvak van haar vader. Hij zag in haar zijn opvolger en trainde zijn dochter van jongs af aan. Op haar zestiende begon het professionele leven van Thérèse en werkte ze samen met haar vader in zijn atelier. Na zijn dood in 1874 werd Thérèse geacht de taak van kostwinner op zich te nemen.
De getalenteerde jongedame ontwikkelde een eigen, toegankelijke stijl. Ze schilderde goede gelijkenissen met een vlot penseel. De zeventiende-eeuwse Spaanse Velasquez was één van haar inspiratiebronnen. De geflatteerde, elegante portretten leidden in het sobere Nederland geregeld tot kritiek.

Aan het werk in ArtisAan het werk in ArtisHet oeuvre van Schwartze is alleen al door de omvang – zo’n duizend werken – indrukwekkend. Haar technische kundigheid, een goed zakelijk inzicht en haar bijzonder vaardige sociale omgang bezorgden haar veel werk. Al gauw was ze de persoon waar de gehele vaderlandse beau monde bij aanklopte om zichzelf in beeld te laten brengen. Zelfs het koningshuis maakte gebruik van haar diensten.
Omstreeks 1900 was de Amsterdamse Thérèse Schwartze een portretschilderes van formaat. Als succesvolle werkende vrouw was ze in haar tijd een uitzondering. Veel van haar werken zijn privé bezit. Ook het Rijksmuseum en het Joods Historisch Museum in Amsterdam hebben werk van haar in bezit. Ze overleed in 1918.

CoverCover van het boek ‘Painting for a living’
OVER CORA HOLLEMA

Drs. Cora Hollema (1948) was werkzaam o.a. bij het Frans Halsmuseum, Museon, Universteitsmuseum Agnietenkapel en Slot Zeist. In Zeist organiseerde zij in 1989 een tentoonstelling van werk van Schwartze. In 1998 publiceerde zij de monografie ‘Thérèse Schwartze, een vorstelijk portrettiste’. In 2010 verscheen de 2e druk ‘Thérèse Schwartze (1851-1918), haar klant was koning’ en in 2015 publiceerde zij de eerste Engelstalige monografie over Schwartze ‘Thérèse Schwartze, Painting for a Living’. O.a. dit boek is na de lezing te koop.

 

Datum: november 6
Tijd:     14:00 - 15:00
Kasteel Heeswijk