Dorpsnieuws

VisstandVooral veel klein spul. En één grote joekel. Dat was de vangst gisteren tijdens een meting van de visstand op twee plekken in de Aa bij Heeswijk-Dinther en Berlicum. Waterschap Aa en Maas laat om de zes jaar onderzoek doen naar die visstand. De uitkomst vertelt veel over de waterkwaliteit. 

,,Komen de vissen in het spanningsveld terecht, dan komen ze uit de begroeiing langs de kant en zwemmen ze naar de pluspool toe, zó het schepnet in.'' 

Elektrisch vissen

Bioloog/ecoloog Bart Niemeijer van onderzoeksbureau atkb en student milieukunde Lucas Doef doen deze week in opdracht van waterschap Aa en Maas in de Aa onderzoek naar de visstand. Ze doen dat door middel van elektrisch vissen, een manier van vissen die normaal voor vissers verboden is, maar voor onderzoeksdoeleinden wél gebruikt mag worden. Hoe dat elektrisch vissen werkt? 

,,Heel eenvoudig'', legt Bart Niemeijer uit. ,,Zie je die metaaldraad die vanaf het bootje in het water hangt? Dat is de minpool. Ons schepnet is de pluspool. De vissen raken tijdelijk gedesoriënteerd en móeten wel naar de pluspool zwemmen."

Allemaal kleintjes

De meting van de visstand wordt eens in de zes jaar uitgevoerd. Gekeken wordt of de visstand gezond en natuurlijk is. De mannen trekken hun handschoenen aan, de oordoppen gaan in en de generator wordt gestart. Langzaam 'grazen' de twee zo de oever af over 250 meter.  Als ze beide oevers hebben gehad, is het tijd om de oogst te bekijken. 

Bart schudt zijn hoofd. Nee, het is niet veel vandaag.  Allemaal kleintjes van maar een paar centimeter. En één grote snoek. Maar, zo stelt hij, dat is niet direct zorgelijk. ,,De uitkomst wordt vergelijken met de meting van zes jaar geleden. Pas dan weet je of er verschillen zijn. En veel kleintjes is op zich geen slecht teken. De bijzonderste vandaag? Dat is toch wel het kroeskarpertje.''

En nu is het wachten op de resultaten. Die worden begin 2018 verwacht. 

Bron:  site BD