Dorpsnieuws

ontdek het dynamisch beekdal 1 Custom

Ontdek 10 september het Dynamisch Beekdal!
De werkzaamheden in het Dynamisch Beekdal zijn na ruim 10 jaar werk afgerond. Met de aanleg van het Dynamisch Beekdal is het complete landschap van Kasteel Heeswijk tot aan ’s-Hertogenbosch veranderd.

 

Het behalen van deze mooie resultaten willen we dan ook graag vieren! Op zondag 10 september nodigt waterschap Aa en Maas geïnteresseerden uit om het nieuw ingerichte gebied te ontdekken. Kom wandelen dwars door het beekdal van de Aa over de uitgestippelde wandelroute of ontdek de wondere onderwaterwereld tijdens een visexcursie!

Van recht naar kronkelend

Tussen 2002 en 2017 heeft waterschap Aa en Maas samen met de gemeenten Sint-Michielsgestel en Bernheze en de Provincie Noord-Brabant het project Dynamisch Beekdal gerealiseerd. Samen hebben ze er voor gezorgd dat het water van de Aa en de natuur tussen Kasteel Heeswijk en ’s-Hertogenbosch nu volop de ruimte heeft. Waar eerder de Aa hier tussen kades stroomde is nu een afwisselend en Dynamisch Beekdal ontstaan. Peter van Dijk, bestuurslid van waterschap Aa en Maas, vertelt met trots over het eindresultaat: “Het Dynamisch Beekdal omvat een mooie combinatie van het herstellen van natuurwaarden en het creëren van waterberging. De nieuwe inrichting van het beekdal van de Aa zorgt nu niet alleen dat ’s-Hertogenbosch droge voeten houdt, ook de inwoners van Berlicum en Middelrode hebben nu een prachtige  nieuw stukje natuur om een ommetje in te maken.”

Activiteiten langs de Aa

De nieuw gegraven meanders, poelen en waterbergingen zijn natuurlijk het mooiste om te bewonderen van dichtbij. Daarom heeft waterschap Aa en Maas een wandelroute van ongeveer negen kilometer uitgestippeld die langs vele mooie plekken leidt! De wandelroute is op ieder punt te starten of eindigen. Op drie locaties langs deze route staan op 10 september van 11:00 tot 15:00 informatiestandjes waar de wandelkaart met de route wordt uitgedeeld en waar verdere informatie te verkrijgen is over het Dynamisch Beekdal. Bij de meander in Middelrode is ook een unieke vissencursus te volgen van RAVON. Benieuwd welke vissen in de Aa leven en ze leren herkennen? Kom dan langs in Middelrode!

Datum:            10 september 2017

Begintijd:        11:00 uur

Eindtijd:          15:00 uur

Locatie:           Het volledige Dynamisch Beekdal, langs de Aa van Kasteel Heeswijk tot aan ’s-Hertogenbosch. Er staan informatiestandjes onderweg waar o.a. de wandelkaart van het gebied wordt uitgedeeld. Deze staan op de volgende locaties langs de wandelroute: inlaat waterberging bij Aaveld, meander bij Middelrode en bij de stuw in de Aa bij Kasteel Heeswijk. 

Download de volledige wandelroute alvast via: www.aaenmaas.nl/dynamischbeekdal. 

Lancering dronefilm
Ook van bovenaf zijn de veranderingen van de Aa goed te zien. Daarom is er een dronefilm gemaakt van de werkzaamheden in het Aa-dal en het eindresultaat. Om 14:00 zijn geïnteresseerden welkom in Dorpshuis de Moerkoal in Middelrode voor de lancering van deze unieke film.