Dorpsnieuws

oude kerk met past MaasLezing over de canon van Heeswijk, Dinther en Loosbroek, door Bart van Schijndel op woensdag 21 februari 2024 voor Heemkundekring De Wojstap.
foto: oude kerk van Heeswijk


Vraag je aan willekeurige inwoners van Heeswijk, Dinther of Loosbroek of zij een of meer gebeurtenissen kunnen noemen uit de geschiedenis van hun dorp, dan blijft het vaak verrassend stil. Zodra geschiedenis even wat verder weg is dan wat men zelf heeft meegemaakt, stokt de kennis.
De kennis van de geschiedenis in het algemeen en ook die van de eigen omgeving is bij de meeste mensen zeer beperkt. Daarom presenteerde de ‘commissie De Rooy’ in 2006 een canon van de Nederlands geschiedenis. Vijftig ‘vensters’ in tien tijdvakken, ieder met een eigen symbool, gunnen een blik op het verleden van ons land. Veel dorpen en steden hebben navolgend ook een canon van hun eigen verleden samen gesteld.

Enkele jaren geleden heeft het bestuur van Heemkundekring De Wojstap besloten voor Heeswijk, Dinther en Loosbroek een eigen canon samen te stellen. Het werd de leden van de Heemkundekring al snel duidelijk dat men eerst een inventarisatie moest gaan maken van de vele onderwerpen, die voor de canon in aanmerking zouden kunnen komen.
Om een goede en verantwoorde keuze te kunnen maken is toen afgesproken allereerst de gehele geschiedenis van Heeswijk, Dinther en Loosbroek in beeld te brengen. Daarvoor heeft Elle Klop, een van de leden, de geschiedenis vanaf 8000 jaar voor Christus tot 1969 beschreven in zijn boek ‘Dinther Heeswijk Loosbroek’. Daarmee zijn de belangrijkste feiten op een rij gezet en werd het mogelijk de canon samen te stellen.
Bestuurslid Bart van Schijndel heeft deze taak op zich genomen en een concept canon gemaakt die hij door middel van 50 vensters met bijbehorende afbeelding zal presenteren.
Uit het verhaal van Bart zal blijken dat de keuze voor de onderwerpen niet voor eeuwig is. Inzichten veranderen, nieuwe ontdekkingen en technieken maken dat een canon van de geschiedenis regelmatig zal moeten worden bijgesteld. Dat maakt deze lezing extra interessant want aan de toehoorders zal na afloop van de lezing gevraagd worden welke onderwerpen zij missen of niet relevant vinden. Welke gebeurtenis hoort in ieder geval wel een plaats te krijgen in de canon van Heeswijk, Dinther en Loosbroek?

Aanvang 20.00 uur in het gildehuis naast de Heemkamer van de Heemkundekring, Raadhuisplein 21a in Dinther. Leden gratis; niet-leden € 3,=