Dorpsnieuws

logo BlancoIn D’n HaDeejer staat een artikel over de begroting van Bernheze, en dan met name over de investeringen en plannen voor Heeswijk-Dinther.

De schrijver baseert zich daarbij op uitspraken van drie wethouders en deelt naar aanleiding daarvan op het eind een sneer uit naar Politieke Partij Blanco. Jammer dat de schrijver zich niet wat meer in de materie had verdiept, dan had hij namelijk een heel andere conclusie getrokken. We zullen even uitleggen hoe het echt zit.

De ontsluitingsweg wordt in 2016 aangelegd. Dat is echter geen verdienste van het huidige college. Al jaren geleden is dit besluit genomen en is hiervoor geld gereserveerd, maar door getreuzel van wethouder Wijdeven is de feitelijke aanleg steeds vooruitgeschoven.

Er wordt geschreven dat in 2018 maatregelen worden uitgevoerd om de verkeersveiligheid in de kern te verbeteren. Helaas staat daar niet bij dat er in de meerjarenbegroting echter geen geld opgenomen is voor deze plannen. Met andere woorden, het wordt wel geroepen, maar er is geen geld voor vrijgemaakt door de wethouders.

De Willebrordstraat zou eigenlijk helemaal niet opgeknapt worden. Het college had dit plan namelijk niet opgenomen in de perspectiefnota. Politieke Partij Blanco heeft zich hier echter hard voor gemaakt en dankzij een motie is dit nu alsnog in de begroting gekomen.

De sociale woningbouw in Heeswijk-Dinther loopt ver achter. Woningbouwverenigingen hebben vrijwel alleen maar plannen voor Heesch en Nistelrode, en dit college is niet bereid hier zelf in te investeren. Voorstellen van Politieke Partij Blanco om als gemeente zelf meer initiatief te nemen, net zoals dat in andere gemeenten ook gedaan wordt, konden echter niet op voldoende steun rekenen. Het project begeleid wonen in de Abdijstraat is op die manier ook een speelbal geworden van mogelijke investeerders en laat daardoor ook veel te lang op zich wachten.

Het onderhoud aan de Gouverneursweg, fietspaden en de riolering wordt gebracht als zijnde een investering in Heeswijk-Dinther. Maar dit zijn normale uitgaven aan onderhoud, die gelden voor alle kernen. Zo kun je ook roepen dat je komend jaar in HaDee regelmatig het gras gaat maaien en bij gladheid zout gaat strooien!

De opmerking van Politieke Partij Blanco dat Heeswijk-Dinther aan de laatste mem hangt is van vorig jaar, maar helaas nog steeds actueel. Dankzij onze opmerking is er dit jaar echter wel meer aandacht gekomen voor HaDee. Maar er valt nog een behoorlijke inhaalslag te maken. Zo heeft de hockeyclub in Heesch onlangs een kunstgrasveld cadeau gekregen hoewel dit niet had gehoeven, terwijl er in Dinther volgens de norm wel uitbreiding moet komen. Maar daar wiilen de coalitiepartijen geen geld voor uittrekken en ons voorstel ging dus de politieke prullenbak in. Aan de herinrichting van het centrum van Heesch zijn de afgelopen jaren vele miljoenen uitgegeven, voor het opknappen van Plein 1969 is 5 ton beschikbaar. Maar de kinderhand van de schrijver van D’n HaDeejer is blijkbaar gauw gevuld.