Dorpsnieuws

BernhezeDe huidige Wmo adviesraad heeft aangegeven zich tot een breed adviesorgaan te willen doorontwikkelen. Een adviseur vanuit het Rijk ondersteunt de raad hierbij met het pro-gramma ‘Aandacht voor iedereen’.

In deze opzet werkt de huidige adviesraad Wmo toe naar een nieuwe Adviesraad Sociaal Domein, samen met de vele partners en stakehol-ders.

Nieuwe Adviesraad Sociaal Domein

Hiervoor is een speciale werkgroep samengesteld waarin onder andere thuiszorg , ouderen, mindervaliden en mantelzorgaspecten geborgd zijn. Op korte termijn wordt deze werkgroep aangevuld met extra leden zodat ook kennis en kunde aanwezig is binnen de werkgroep op het gebied van participatie en jeugd.

Het doel van de nieuwe brede adviesraad Sociaal Domein is om onderzoek te doen en signalen op te halen bij onze inwoners en belangengroepen. Op basis hiervan kan zij komen tot een weloverwogen advies aan college of raad. Haar taak is verder om in grote lijnen een eerste aanzet te geven voor de vorming van de nieuwe adviesraad Sociaal Domein en het inventarise-ren en eventueel creëren van draagvlak voor de nieuwe raad bij de verschillende partners en stakeholders binnen de gemeente Bernheze.

Sinds 1 januari 2015 valt alle ondersteuning aan thuiswonenden onder verantwoordelijkheid van de gemeenten, zoals ondersteuning in wonen en vervoer en individuele en groepsbegeleiding. De Jeugdzorg is gedecentraliseerd en op het gebied van de participatiewet is er veel veranderd. Wettelijk is vastgelegd dat mensen meer zaken op eigen kracht of samen met hun netwerk moeten regelen.

Opheffen scheidslijnen tussen wetten

De uitvoering van de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet zijn nu bij de gemeente in één hand. Dit geeft mogelijkheden om ze in samenhang te bezien. Want al is er sprake van drie wetten, het gewone alledaagse leven kent die strakke scheidslijnen niet. Problemen op een gebied gaan vaak samen met problemen op een van de andere gebieden. Om maatwerk te kunnen leveren aan onze burgers bij ondersteuningsvragen is het nodig om die scheidslijnen op te heffen. Op die manier kunnen we gebruik maken van de mogelijkheden die in het sociaal domein breed beschikbaar zijn. Zo kan jeugdproblematiek een relatie hebben met werkeloos-heid en/of financiële problemen binnen een gezin, die vragen om een goede onderlinge af-stemming.

Direct contact met gemeente blijft mogelijk

Als gemeente vinden we het belangrijk om naast het advies van de Adviesraad Sociaal Domein, ook de directe geluiden van onze inwoners en belangengroepen te blijven ontvangen. Daarom blijven de bestaande overlegstructuren met organisaties bestaan en blijft het mogelijk om naast de inbreng via de adviesraad, ook direct in overleg te gaan met of signalen af te geven aan de gemeente.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------