Dorpsnieuws

Fik MeijerFik Meijer

Boekhandel Berne organiseert op zaterdag 16 januari 2016 een lezing door Fik Meijer n.a.v. zijn recent verschenen boek: Jezus & De vijfde evangelist.

Jezus & De vijfde evangelist

Het jaar 30, ongeveer. Jezus van Nazaret zwerft door Galilea. Hij predikt zijn boodschap van het naderend koninkrijk van God. In een verdeelde samenleving, verscheurd door conflicten tussen Joden en Romeinen en tussen Joden onderling, spreekt dat veel mensen aan - maar velen ook niet. Wie was hij?

In de evangeliën lezen we het een en ander over zijn optreden, maar weinig over de wereld waarin hij leefde. Wie daar wel over schreef was Flavius Josephus, een Joodse geschiedschrijver die enkele jaren na de kruisdood van Jezus in Jeruzalem werd geboren en uiteindelijk in Rome terechtkwam. Hij wordt wel de vijfde evangelist genoemd. Josephus maakt het mogelijk Jezus te vergelijken met andere profeten, messiassen, zelfverklaarde koningen en wonderdoeners. Want Jezus was niet de enige.

Fik Meijer vertelt in zijn nieuwe grote boek over het waarheidsgehalte van de geboorteverhalen van Jezus, de rol van Maria van Magdala, de betekenis van exorcisme, het geweld in Getsemane, de kruisdood als ultieme straf en Jezus’ opstanding uit de dood. Bijbelse personen uit Jezus’ omgeving krijgen in dit boek een nieuw gezicht: Johannes de Doper, Pontius Pilatus, Barabbas, Judas Iskariot en Jezusí broer Jakobus. Zo komt de historische Jezus tot leven. Fik Meijer is de populairste classicus van Nederland. Tot zijn emeritaat in 2007 was hij hoogleraar Oude Geschiedenis. De laatste tien jaar heeft hij zich met veel succes toegelegd op het schrijven van boeken voor een breed publiek.

Lezing

De lezing van zaterdag 16 januari gaat over zijn laatst verschenen boek: Jezus & de vijfde evangelist, dat in oktober 2015 verscheen.

Datum: Zaterdag 16 januari 2016

Berne mediaPlaats: Abdij van Berne, Abdijstraat 49, 5473 AD Heeswijk

Aanvang: 14.00 uur (inloop 13.30 uur)

Toegang: De entreeprijs bedraagt 7,50 (inclusief koffie/thee) te betalen ter plaatse Reserveren: Plaatsen dienen vooraf gereserveerd te worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.