Dorpsnieuws

CDA-Bernheze klein_1Afgelopen week kwam het goede bericht dat het buitengebied bekabeld zal worden. De enige kink in de kabel zou nog de Europese Commissie kunnen zijn, als het als staatssteun gezien wordt. Maar net als de provincie gaan we van het goede uit.

Een mooi vooruitzicht voor ons grote en mooie buitengebeid. Glasvezel gaat aangelegd worden in de zogenaamde witte gebieden, zodat de toepassing ook komt daar waar dat het hardste nodig is. Het komt in ieder geval de leefbaarheid in het buitengebied ten goede, een belangrijk onderwerp op verschillende politieke agenda’s, zo ook die van CDA Bernheze.

Glasvezel binnen Bernheze met 100% dekking binnen alle haarvaten van de gemeente. Het uitgangspunt klonk zo mooi. De werkelijkheid leek er echter lange tijd anders uit te gaan zien. De echte wil om aandacht te geven, daar waar de meeste winst te halen was bleek niet direct bij iedereen aanwezig te zijn. Waarom overhaast beslissingen nemen die het vooraf gestelde doel compleet missen.
Waren er geen andere mogelijkheden? CDABernheze heeft zich hier van meet af aan voor ingezet. Daarom is het goed dat er nu prioriteit gegeven wordt om van niets naar iets te gaan in plaats van goed naar beter!

Het zal misschien wel een gemis zijn dat de agrariërs, bedrijven en bewoners van het buitengebied niet meer hoeven te faxen, de controlegegevens voor handhaving op een USB sticks met de post moeten versturen, de kinderen op de fiets naar de bibliotheek, een vriend of vriendin, oom of tante moeten om aan hun schoolwerkstuk te werken. Dit is herkenbaar voor een groot deel van de bewoners van het buitengebied.

Als CDA Bernheze zijn we dan ook blij om te kunnen melden dat de stoplichten inmiddels bijna op groen gezet zijn om nog in 2016 te starten met het aanleggen van glasvezel in het buitengebied van Bernheze. Een 100% dekking binnen alle haarvaten van de gemeente komt dus steeds dichterbij!

Nu nog hopen dat de leden van de Europese Commissie deze noodzaak ook inzien en de laatste hobbel ook gladgestreken wordt!

Erik van der Wijst en Erwin van Kessel

CDABernheze