Dorpsnieuws

Bernheze logoDe raad van Bernheze nam in juni een motie aan om ‘de hoogste inspanning te doen en te streven naar veel meer gasloze nieuwbouwwijken en nul-op-de-meter woningen en bij voorkeur geen nieuwe gasnetwerken meer aan te leggen, maar een keuze te maken voor andere,

wel duurzame energiebronnen.’

Het college heeft daarop besloten dat de huizen die vanaf volgend jaar worden gebouwd in De Erven (Heesch), Laar-Achterstraat (Nistelrode), Heeswijkse Akkers (Heeswijk Dinther) en de Eggerlaan (Vorstenbosch) ‘all electric’ zijn. Dat zijn in totaal ruim 400 energiezuinige woningen.

===============================================================

In Bernheze komen vier nieuwbouwwijken zonder een gasleiding in huizen en bodem. Dat zijn in totaal ruim 400 energiezuinige woningen. Peter van Boekel, wethouder Ruimtelijke Ordening van de gemeente Bernheze: “Het Bernhezer college heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. Dat levert onze gemeente geld, banen én een gezonde toekomst op. Wat betreft verwarming weten we dat aardgas langzaam plaatsmaakt voor andere technieken. Daarom vinden we het van groot belang dat we nieuwbouw niet per se meer op gas hoeven aan te sluiten.”

Netbeheerders zijn nu nog verplicht iedere nieuwbouwwoning op het gasnet aan te sluiten als de projectontwikkelaar daarom vraagt. Maar deze verplichting komt vanaf 1 januari 2018 te vervallen.

De energievraag verandert

In een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis is de warmtevraag en daarmee de vraag naar aardgas klein. Ook in de keuken wordt minder aardgas gebruikt. Steeds meer mensen (ook topkoks!) geven de voorkeur aan elektrisch koken op inductie.

Bijkomend voordeel: inductiekoken veroorzaakt geen verbrandingsgassen in de keuken. Met een warmtepomp kan elektriciteit met een zeer hoog rendement worden omgezet in warmte. Die techniek is ook voor woningbouw bereikbaar. Zonnepanelen wekken de benodigde elektriciteit op. Daar komt geen aardgas meer aan te pas.

Gemiddelde koper bereid te investeren in een duurzame woning

De kosten voor een gasloze woning zijn hoger. Naar verwachting zal de koper de komende jaren steeds meer bereid zijn de meerkosten te betalen. Want de financieringslast van duurzaamheidsmaatregelen worden goedgemaakt door de lagere energierekening. De maandelijkse lasten worden dan ook lager. Kortom een zeer aantrekkelijke investering.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen