Dorpsnieuws

MKS 1*Maiskolvensilage (MKS) is niet echt populair meer, althans niet in Zuid-Nederland. Nu de maisopbrengsten hoger zijn per hectare, komt het wel iets eerder in beeld. Afgelopen week ging de laatste mais als MKS de kuil in.
 
MKS2
*Rosékalverhouder Mark de Mol in Heeswijk-Dinther (N.-Br.) laat op maandag 16 oktober zijn laatste 3,5 hectare mais als maiskolvensilage (MKS) oogsten.
 
 
 
 
 
 
MKS3*Bij MKS wordt de gehele kolf inclusief steel, spil en schutblad, gehakseld. De plant zelf dus niet. De oogst wordt gedaan door een standaard hakselaar, maar dan met een kolvenplukker als voorzetstuk. Maiskolvensilage (MKS) is een typische nichemarkt. Wegens lagere opbrengsten en grote vraag naar snijmais is er vorig jaar nauwelijks mais als MKS gehakseld. Dit jaar trekt de markt heel lichtjes aan.
 
 
MKS4*Doordat de gehele kolf wordt gehakseld heeft MKS meer structuur dan CCM, waarbij alleen de pit gemalen en gekuild wordt. Veehouders die CCM als 'te snel' ervaren, maar hun mais toch als krachtvoervervanger willen inkuilen, kiezen voor MKS.
 
 
 
 
MKS5*De haksellengte staat zo kort mogelijk ingesteld, in dit geval op 5 mm. De korrelkneuzers staan zo ver mogelijk 'dicht', op 1,5 mm. Lang verhaal kort: MKS wordt dus fijn gehakseld en intensief gekneusd om alle pitten te breken. De kolvenplukker snijdt de gehele maisplant, die op het land achterblijft.
 
 
 
MKS0*Slechts weinig loonwerkers zijn ingesteld op het hakselen van MKS, daarom huurt de Mol's vaste loonwerker een collega in om de klus te klaren. Grootste investering is de kolvenplukker zelf. De hakselaar is in dit geval ook voorzien van een extra invoerrol om de kolven goed de hakselkooi in te krijgen. Ook is er een dubbele aandrijving voor de kolvenplukker opgebouwd. Het hakselproces is iets aangepast. Zo staan er mesjes in het hakselkanaal om bladdelen extra te verkleinen. Verder zijn vooral de               instellingen zoals genoemd aangepast aan de MKS.
MKS6*De eigen loonwerker rijdt bij en lost direct met de kipper op de kuil.
 
 
 
 
 
 
 
MKS7*De 3,5 hectare is er vlot af. Mark De Mol werkt de kuil bij. Een wezenlijk nadeel van MKS is volgens de kalverhouder de lastige bewaring. Vanwege de spil veert de kuil en is deze lastig te verdichten. De Mol: “Het is best een tour om broei te voorkomen. Daarom kuilen we in een sleufsilo, houden we de kuil laag en rijden we hem goed aan. Ik schat dat er straks 70 ton MKS in de kuil zit, dat dekken we af met 30 ton appelpulp, voordat het plastic erover gaat.” Toch bevalt het voeren van MKS hem goed. De Mol: “Voordeel is dat ik beter kan sturen door snijmais en MKS te mengen. Aan het eind van de mestfase voer ik zo meer MKS en dus meer energie.”
 
- Foto's: Matthijs Verhagen
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen