141017-wvdl-Heilaren  4Vandaag deel 8 van de serie ideeën en voorbeelden bij de jongerenwedstrijd “Betaalbaar bouwen in HaDee”: de financiering.

De financiering is een hoofdstuk apart.
Er zijn zoveel verschillende voorwaarden, die een rol spelen bij de financiering, dat de organisatoren van de jongerenwedstrijd slechts enkele zienswijzen geven.

Het gaat dan om ideeën, waar men wellicht nog niet aan gedacht heeft. Wat te denken van deelfinanciering?
Banken willen vaak wel een hypotheek verstrekken als anderen ( bijvoorbeeld ouders) een deel mee betalen. Ook zijn de banken eerder bereid te financieren bij goedkoop gebouwde huizen. De kans op winst bij verkoop is namelijk groot en dat maakt het interessant voor banken en beleggers.
Geld beleggen in huizen is een serieuze zaak. Het kan per jaar (na aftrek beheer en onderhoud) 4 a 5 % rendement op leveren. Als je belegt in een huurhuis bestaat de mogelijkheid om de woning na 10 jaar te verkopen. Grote investeerders vinden 4 a 5 % niet genoeg rendement. Maar voor een burger in Heeswijk-Dinther is een investering in een dergelijk project zowel een goede als een zinvolle belegging. Je investeert niet alleen voor je eigen gewin, maar ook in de toekomst van je eigen dorp.

Slim en betaalbaar bouwen kan ook door een groep betrokken burgers gebeuren. Dan hebben we het over Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, kortweg CPO.
Voor nog meer informatie over dit onderwerp ben ik op bezoek gegaan bij Esther de Bie in Dinther. Zij heeft als architect meegewerkt met het CPO project in Heeswijk. Daar voor heeft zij al meerdere CPO projecten elders in het land begeleid. Als je met haar in gesprek bent, merk je al gauw dat zij heel veel weet van alle haken en ogen, die er aan verbonden zijn.
Kort samengevat vertelt Esther, dat het kunnen bouwen voor minder geld en het zelf invullen van je woonwensen de voordelen van CPO zijn. Nadeel kan zijn, dat het je veel vrije tijd kost.
De grondprijs vormt een heel belangrijk deel van de totale bouwkosten. De locatie en de grootte van de kavel bepalen voor een groot deel de grondprijs. Door compact te bouwen bespaar je veel geld.
Bij CPO bepaalt het collectief wat er gebouwd gaat worden, vooral als het gaat om de buitenkant van de woningen en de omgeving. Bij de grootte van de woning, de indeling en inrichting is dat de individuele deelnemer.
Wil je samen een dergelijk project gaan opzetten, dan adviseert Esther om een afspraak met haar te maken, want dan kan zij je op weg helpen.
De organisatoren van de jongerenwedstrijd zijn heel erg blij dat Esther de Bie op vrijdagavond 16 oktober op de informatieavond aanwezig zal zijn. Zij zal het uitgebreide verhaal dat ze mij heeft verteld, op die avond weer vertellen en de nodige vragen beantwoorden.

Kom dus op vrijdag 16 oktober om 20.00 uur naar de informatiebijeenkomst in CC Servaes in Dinther. Daar kun je veel informatie verkrijgen, die je helpt bij het opzetten van een plan om mee te kunnen doen met de jongerenwedstrijd.

Kijk ook op de site www.hadeejer.nl  naar DORPSNIEUWS  en daarna JONGERENWEDSTRIJD.
Daar vind je tevens het inschrijfformulier en het reglement.

Foto’s: Wim van der Lubbe
Tekst: Fred Lennings

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen