Redactioneel

oliedag molen_iz_16Volgens de traditie wordt op de tweede zondag van december gestart met het slaan van de olie uit de walnoten.

Al in september is er begonnen met noten inzamelen, sorteren en  drogen. En na maanden voorbereiding is het zover. Dit prachtige en intensieve proces is op deze dag weer zichtbaar geworden.

Klik hier voor foto's.

De walnoten worden onder de grote molenstenen geplet met een hele hoop gekraak, om vervolgens met een doffe klap door de grote eiken balk tot olie te worden geslagen. Druppel voor druppel wordt de walnotenolie opgevangen en gereed gemaakt voor consumptie.

Een en al gezelligheid in de molen en het bezoekerscentrum en onder het genot van een glaasje glühwein en een zelfgebakken oliebol was het goed toeven. 

De hoeveelheid walnoten in de grote pot werd op vier na geraden door Wouter uit Berlicum. Hij kreeg het boek 'Het mysterie van de molen' persoonlijk uitgereikt door Marcel Seegers.

Tekst en foto’s : Ine Zonneveld