Redactioneel

20160327 -FL- kasteel heeswijk VOORKANTMeer bezoekers voor Kasteel Heeswijk. Tijdens ons interview zegt Luc Eekhout, de huidige directeur van Kasteel Heeswijk, letterlijk: “Wij liggen niet zo ver van Amsterdam. Vandaar dat we bijvoorbeeld ook adverteren in het blad van de KLM”. Klik hier voor foto's.

Voor en door Kasteel Heeswijk wordt op dit moment niet alleen in heel Nederland geadverteerd, maar ook internationaal.

Dit tekent het huidige beleid van het bestuur van het kasteel. Er is veel veranderd sinds 1 januari. Dat was nodig om meer bezoekers te trekken en zo meer inkomsten te genereren.

Ondanks de verhoging van de toegangsprijs van € 7,50 naar € 10 zijn de bezoekersaantallen door de huidige openstelling flink gestegen. Grote klapper is de invoering van de museumjaarkaart. Die is er debet aan, dat er veel meer mensen naar Kasteel Heeswijk komen. Belangstellenden met een museumjaarkaart kunnen nu gratis naar binnen en tevens naar alle extra’s, die georganiseerd worden. Een voorbeeld daarvan vormen de kasteelconcerten.

Op dinsdag t/m donderdag en zondag kan men van 11.00 tot 17.00 uur zelfstandig het kasteel bezoeken. Dit in tegenstelling tot voorheen. Toen kon je uitsluitend met een gids om het half uur het kasteel in.

Het vrije bezoek wordt vooral door gezinnen met kinderen gewaardeerd. Voor de kinderen is vrij door het kasteel rond lopen veel aantrekkelijker dan met een gids. De gasten kunnen gratis gebruik maken van een tablet, die ze bij de kassa lenen. De tablets zijn voorzien van een audiogids, die werkt op een QR-code. Men kan dezelfde QR-code ook op zijn eigen telefoon zetten en dan is een tablet niet nodig.

Maar er worden ook nog steeds groepen rondgeleid. Een dergelijk begeleide rondleiding duurt een uur. Natuurlijk op afspraak, maar ook op vaste tijden. Op dinsdag, woensdag en donderdag om 14.00 uur en op zondag om 13.00 en 15.00 uur. Bovendien is er op woensdag om 14.00 uur een speciale kinderrondleiding.

Als je nu onder de poort door de voorburcht in loopt, kom je meteen langs de kassa. Wil je naar de Brasserie dan ga je voor het kassahuisje door een deur linksaf. Het gerucht dat men ook een kaartje moet kopen om daar wat te gaan drinken, berust op een misverstand. Luc stelt, dat de grotere bezoekersaantallen van het museum ook betekent dat de Brasserie meer gasten ontvangt.

Luc Eekhout vertelt enthousiast over een belangrijk project, waarvoor op dit moment geld wordt ingezameld. De beelden in de tuin zijn heel oud en kwetsbaar. Ze zullen worden vervangen door kopieën, die gemaakt zijn van geperst marmer. De originele beelden komen dan in het kasteel te staan. Dit alles kost echter heel veel geld en zal door middel van fondswerving gerealiseerd worden.

Net zo enthousiast praat Luc over de vele vrijwilligers, die op Kasteel Heeswijk werkzaam zijn. Zonder vrijwilligers zou het kasteelmuseum niet geëxploiteerd kunnen worden. Op Valentijnsdag hebben zich bijna 40 nieuwe vrijwilligers gemeld, waarvan 28 op dit moment worden ingewerkt. Luc stelt, dat er zich onder de nieuwe vrijwilligers ook veel Hadeejers bevinden.

Tekst en foto's: Fred Lennings

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen