Redactioneel

170523-RvH-ActieAdoptie-22Op deze mooie zomerse dag hield basisschool 't Palet de jaarlijkse actiedag Actie Adoptie.
De hele dag stond in het teken van activiteiten rondom een aantal goede doelen. Zo werd er een sponsorloop gehouden voor het opgehaalde sponsorgeld, maar ook een vluchtelingenkamp nagebouwd. ’s Avonds was er een gezellige markt met spelletjes, verkoop van allerlei spullen en een heus restaurant.
 
 
Vluchtelingen
Ook in Bernheze wonen vluchtelingen uit verschillende landen: Syrië, Eritrea, Somalië, Sierra Leone, Afghanistan, Irak, Sri Lanka.Als je hier onbekend bent, heb je hulp nodig om de weg te weten in Bernheze, bijv. waar woont de huisarts, hoe kan ik een buskaartje kopen, waar kan ik Nederlands leren, hoe betaal ik hier mijn energiekosten, hoe werkt de gescheiden afvalinzameling, welke school is geschikt voor mijn kinderen enzovoorts.
 
De vrijwilligers van Vluchtelingenwerk proberen de vluchtelingen zo goed mogelijk wegwijs te maken, waardoor ze zich gauw thuis gaan voelen. Maar het valt niet mee als je slechte herinneringen hebt, uit een heel andere cultuur komt, heel goed Arabisch spreekt maar in Europa bijna analfabeet bent, je hele netwerk en familie mist.
Kinderen vluchten soms met hun ouders mee, soms ook komen ze na een gezinshereniging naar Nederland. Alles is vreemd en hun ouders zijn ook onbekend met de nieuwe wereld. Gelukkig zijn kinderen flexibel en leren ze de taal veel sneller dan hun ouders. Maar vaak is er door beperkte middelen geen mogelijkheid om speelgoed of boeken te kopen, of eens een uitje te maken om iets van Nederland te zien, of op vakantie te gaan.
 
Daarom schenkt Actie Adoptie het opgehaalde geld aan Vluchtelingenwerk Bernheze voor boeken, speelgoed, een uitje of een andere dierbare wens van een kind.
 
Daarnaast gaat er jaarlijks een bedrag naar de vaste doelen: Plan Nederland - Vastenactie - Vrienden van Brazilië van oud-collega Hanny Limbeek.
 
Alle kinderen hebben weer super hun best gedaan!
Tekst en foto's: Ronald van Hastenberg
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen