Redactioneel

170604-mvh-OpeningKasteelpad31VOORKANTTijdens de Dag van het Kasteel is ook de gerestaureerde oprijlaan van het kanaal naar het kasteel officieel geopend. De gedeputeerde Henri Swinkels, burgemeester Marieke Moorman, directeur Luc Eekhout en andere genodigden mochten de opening verrichten.
Vooraf gegaan door het Gilde en de Fanfare trok de lange stoet richting het kasteel, alwaar de jonkvrouwen de gasten van champagne voorzagen.
Meer foto's
 
De oprijlaan
Deze laan is al meer dan vijftig jaar niet meer in gebruik als hoofdingang. En was flink in verval geraakt, de leeuwen op de zuilen waren gestolen, de zuilen brokkelden af en de planten en struiken tussen de dubbele bomenrijen hadden tientallen jaren hun gang kunnen gaan en het pad had de nodige verzakkingen en hobbels gekregen.
Met subsidie van de provincie is nu de hoofdoprijlaan opgeknapt en ‘ historisch’ hersteld.
‘ Maar de laan is nu toch nog steeds niet goed begaanbaar en zeker niet voor een rolstoeler’, hoor je meerdere malen zeggen door de mensen. ‘ En al die prachtige rododendrons, komen die dan wel terug?’ Wees gerustgesteld, want dat wordt de volgende stap. In samenwerking met het Brabants Landschap, het IVN en het kasteel wordt er gewerkt aan een plan voor een minder-validepad dat parallel aan de oprijlaan zal gaan lopen. Het gaat dan ook een onderdeel worden van een nieuwe rondwandeling, vergelijkbaar met de Ridder Robert Route.
 
Deze zomer
Er is een subsidie voor de restauratie van de 18eeuwse poort en de 19eeuwse brug op de hoofdoprijlaan en dat gaat deze zomer gebeuren. Ook de Motteburght gaat nog in juli geplaatst worden links van de hoofdingang en grenzend aan het nieuwe parkeerterrein.
Met het nieuwe parkeerterrein wordt eind dit jaar of begin volgend jaar gestart. Pas als dat allemaal klaar is zal de hoofdingang van het kasteel vanaf het kanaal officieel gaan worden. En zal de ingang vanaf de Gouverneursweg ‘d’n achterom’ worden. Misschien zal Baron Willem zich dan wel een keertje in zijn graf omdraaien, want hij gaf de voorkeur aan deze achter-ingang.
 
Dag van het Kasteel
Een echte kasteeldag waar jong en oud zich even konden wanen in vroegere tijden. Riddergevechten, jonkvrouwen, kasteelconcerten, brocante, bezichtiging van het kasteel en de prachtige tuin en genieten van een heerlijke lunch of een wijntje op het terras.
 
Tekst: Ine Zonneveld
Foto’s: Marjon van Herpen
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen