Redactioneel

DSC02001Iets verder dan de hernieuwde oprijlaan van Kasteel Heeswijk is de firma Nooijen begonnen met de bouw van een Motte-burcht. Als je op de ventweg langs de N279 richting Middelrode rijdt zie je aan de rechterkant, waar voorheen de boerderij heeft gestaan, de heuvel al liggen.
Tot voor een aantal jaren geleden dacht men dat het kasteel een 14de eeuwse burcht was, maar door opgravingen heeft men ontdekt dat rond 1080 op de bovenste binnenplaats een motte-burcht heeft gestaan. De oudste in ons land voorkomende kastelentype.
 
De motte
De motte kwam tot stand door eerst een ringvormige gracht te graven. Vervolgens met grond (plaggen, leem en zand) uit die gracht werd in het midden een kunstmatige heuvel opgeworpen. Dat noem je een motte. En daar werd een toren op gebouwd van waarschijnlijk zes meter hoog. De toren was tot ongeveer 1220 van hout en daarna van steen.
Rond de zomervakantie zal dit project afgerond worden. Wel even wat anders, denk ik, dan duizend jaar geleden. Wat nu in twee maanden gebouwd kan worden, moest er vroeger jarenlange noeste handenarbeid aan vooraf gaan.
 
DSC01995DSC02000DSC02002
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tekst en foto’s: Ine Zonneveld
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen