Redactioneel

170710-wvdl-MottenburchtOpening22VOORKANTVanmorgen om 11 uur hebben Tjeu Wijgergangs en gedeputeerde Christophe van der Maat de uitkijktoren aan de N279 bij Kasteel Heeswijk officieel geopend. Uiteraard in aanwezigheid van groep 8 van OBS De Bolderik, de kinderen uit klas van Tjeu en vele belangstellenden, direct betrokkenen en nogal wat journalisten.
 
Op vrijdag 24 maart heeft gedeputeerde Christophe van der Maat het winnende ontwerp van de 11 jarige Tjeu Wijgergangs uit Hadee onthuld. De winnende toren van Tjeu is nu daadwerkelijk gebouwd met hout afkomstig van bomen die voor de verbreding van de N279 gerooid zijn.
De projectleider schat dat de bouw van de uitkijktoren ongeveer € 45.000,= heeft gekost. Het hout was gratis en het eigenlijke werk is verricht door medewerkers van Social Return (IBN-groep) zodat de kosten sterk gedrukt konden worden.
 
Op mijn vraag aan Tjeu of er uiteindelijk veel verschil is tussen zijn ontwerp en de daadwerkelijke uitvoering, vertelt hij vlot, dat hij de toren niet op een heuvel heeft getekend. Daarom staat het steile houten pad naar de toegang op de heuvel niet in zijn ontwerp. “Maar”, zegt Tjeu letterlijk, “verder is het verschil niet zo groot”.
 
Er staat een fraai bord bij de uitkijktoren waarop uitleg gegeven wordt over het feit dat Kasteel Heeswijk in den beginne een Motte kasteel geweest zou kunnen zijn. De nieuwe toren heeft wel iets weg van zo’n Motte.
 
Een toren moet natuurlijk een naam hebben. Dus heeft de klas van Tjeu een wedstrijd uitgeschreven voor alle leerlingen van de Bolderik met de bedoeling een naam te verzinnen. Een van de kleuters heeft deze wedstrijd gewonnen door de naam ‘Heeskijk’ te bedenken. Dus prijkt boven de ingang van de toren nu de naam ‘Heeskijk’.
 
Vanaf de uitkijktoren kijk je uit op twee gemeentegrenzen. De Leijgraaf als grens met Middelrode en het kanaal als die met Schijndel. “Dat is een goede zaak want nu kunnen wij Hadeejers vanaf de toren die van Sint Michielsgestel en die van Meierijstad voortaan mooi in de gaten houden”.
 
Foto’s: Wim van der Lubbe Tekst: Fred Lennings
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen