Redactioneel

170902 wvdl JumboEnergie17 SmallHet zou een vraag voor de HaDeeKwis kunnen zijn: Waar bevinden zich in ons dorp 388 zonnepanelen op 1 dak? Niels Merkelbach, filiaalmanager van de Jumbo kent het antwoord. Deze grote hoeveelheid zonnepanelen staan op het dak van de nieuwe supermarkt.

Meer foto's:

Het is leuk voor de klant om te weten hoe maatschappelijk verantwoord de Jumbo in Hadee onderneemt, want het blijkt dat ook de klanten daar belang aan hechten. Het is daarom goed om te vertellen wat de Jumbo hier aan doet”. Zo begint Niels zijn verhaal over de zonnepanelen.

“Op het dak staan 388 zonnepanelen in vier groepen. In de berging van de supermarkt bevinden zich vier omvormers. Die genereren, afhankelijke van de zon en de lichtintensiteit, ongeveer 105 KWH per dag. De vele koelingen en de vriezers in de winkel draaien volledig op die zelf opgewekte elektriciteit. Maar de door de zonnepanelen geleverde energie is niet genoeg om de gehele supermarkt van stroom te voorzien. Het is heel innovatief, want de meeste supermarkten hebben wel een groot dak maar doen daar nog niets mee”, aldus Niels.

“Natuurlijk wordt er aan energiebesparing gedaan. Het gebouw is enorm geïsoleerd en de gehele winkel wordt verlicht met LED verlichting. Dat geeft minder warmte af. Daarbij komt dat alle koelingen glazen deuren en schuifvlakken hebben wat een enorme besparing van energie geeft. Voorheen was dat niet”.

Niels vertelt tenslotte dat het de bedoeling is dat over enige tijd de klanten in de winkel ook kunnen zien hoeveel energie er wordt opgewekt en hoeveel er wordt verbruikt door de Jumbo in Hadee.

Foto’s: Wim van der Lubbe         Tekst: Fred Lennings

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen