Redactioneel

20171008 PK Gilderuitersdag bij kasteel VIERKANT 9Voor de 2e keer werd bij kasteel Heeswijk de Brabantse Gilde Ruitersdag gehouden. Ook de standaardruiters deden weer mee. Deze ruiter loopt steeds voorop om zigzaggend de weg vrij te maken.

Zowel het Dintherse St.Barbaragilde als het Heeswijkse St.Willebrordusgilde hebben een standaardruiter. Helaas kon de standaardruiter Claudia Le Noble van het Barbaragilde vandaag niet meedoen. Wel nam er aan deel Rien Verkuijlen van het Willebrordusgilde.
 
Een delegatie van het Barbaragilde was ook aanwezig in de persoon van de Gildekoning Arno van Boxtel en zijn vrouw Marlene van Boxtel-Groenendaal als Barbara, die zich als patrones van het gilde presenteert.
 
Om 12.30 uur stelden de standaardruiters zich voor het kasteel op. Hierna trok het St.Willebrordusgilde naar de kasteeltuin alwaar door Janne Oskam een korte demonstratie vendelzwaaien werd gegeven met uitleg van hoofdman Jan Schakenraad. Daarna was er in de voormalige moestuin een wedstrijd voor de standaardruiters. Zij legden hun dressuurproef - al zigzaggend – af voor de jury. Tenslotte was er het spectaculaire ringsteken, een traditioneel gebeuren dat is overgenomen uit de provincie Zeeland. Hier nam een vijftal ruiters uit Brabant aan deel.
 
Voor de dressuurproef en het ringsteken kreeg het Willebrordusgilde 2 zilveren schildjes. Met het ringsteken was de 1e prijs voor Hans Hoogzaand van het gilde Sint Antonius Abt uit Nuland en de 2e prijs v oor Rien Verkuijlen van ons Willebrordusgilde. Bij de dressuurproef was de 1e prijs voor Gerard van den Oever van het Sint Barbaragilde uit Veghel en de 2e prijs voor Cor Geenen van het Gilde Sint Antonius Abt uit Vorstenbosch.
 
Hoewel het wat bewolkt was liet de zon zich af en toe toch zien.
 
Meer foto's.        
 
Tekst: Peter Kriele
Foto’s : Peter Kriele en Michel Roefs
 Filmpje van FB Wilkibrordusgilde: www.facebook.com/willebrordus/videos/2038751703025313/?hc_ref=ARRWl2FazJ9XoxVEagszxUPQ_dxZr4NEPgOh0pyx4HUZl6hBBZTD1B323rDNriLVcgY