Redactioneel

171203 FL SintOpMuseumboerderij16De Sint en zijn Pieten staan vaak laat op als zij in D’n Herd van de Meierijsche Museumboerderij hebben overnacht.

Ze zijn tot diep in de nacht aan het werk geweest met het vullen van de schoenen, laarzen, klompen, die de kinderen in Hadee klaar gezet hebben.

Meer foto's:

Om de twintig minuten worden de goedheiligman en drie van zijn pieten gewekt door een groep kinderen en hun ouders, die zich van te voren op de website van de boerderij voor het bezoek hebben ingeschreven.

Als de kinderen binnen komen zijn de Sint en zijn drie knechten niet meteen wakker. Maar na veel geroep wordt de hoofdpiet wakker. De andere Pieten en de Sint slapen gewoon door.

De Sint ligt in de bedstee. Dus roepen de kinderen nog een keer dat hij wakker moet worden. Met veel moeite komt Sinterklaas uit de bedstee en dan mogen enkele kinderen hem helpen met het aantrekken van zijn rode pantoffels.

Het slapen in de bedstee heeft Sinterklaas stijve spieren bezorgd en daarom moeten hij eerst oefeningen doen. De Pieten, de kinderen en hun ouders doen uiteraard ook mee. Na de gymnastiek mogen de kinderen de Sint helpen aankleden. Het opzetten van de mijter doet de Sint echter zelf.

Als de Sint zijn staf aangereikt heeft gekregen, trakteren de pieten de kinderen op een handje strooigoed. Dat is voor deze groep belangstellenden tevens het sein, dat het bezoek afgelopen is.

De volgende groep kinderen staan met hun ouders buiten op hun beurt te wachten.

Na het bezoek aan de Sint in D’n Herd kunnen de kinderen buiten nog meedoen met de Pietenspelletjes. Maar vanwege het natte en gure weer is daar geen belangstelling voor. In de kar-schob kunnen ze een pietendiploma halen. Eerst moet men echter leren hoe je de staf van de Sint vast moet houden en hoe je pakjes op kunt stapelen. Daarna wordt er limonade of koffie gedronken en bij vertrek krijgen de kinderen nog een zak met snoepgoed mee naar huis.

Foto’s: Wim van der Lubbe en Fred Lennings

Tekst: Fred Lennings