Motorsport

23102015 Gerco_van_de_CraatsAfgelopen weekend werd in Heeswijk-Dinther de laatste wedstrijd verreden van het Nederlands Kampioenschap voor de Quad junioren van de M.O.N (Motorsport Organisatie Nederland).

Nadat hij vorig jaar al de 3de plek wist te halen op het podium mag hij dit jaar een trede hoger plaats gaan nemen tijdens de huldiging op 13 december in Boekel. Gerco is met zijn 15 jaar komt uit Voorthuizen en is een van de jongste rijders in zijn klasse.

Het was een een seizoen met pieken en dalen. Helaas een aantal keren met de pech een manche niet uit kunnen rijden, dus was er halverwege het seizoen al geen ruimte meer om nog vaker uit te vallen, zonder dat het nog meer punten zou kosten. Doordat je aan het einde van het seizoen twee manches weg mag strepen, heb je het hele seizoen hier en daar iets ruimte om eens uit te vallen of slecht te rijden. Gerco had die halverwege dus al genoteerd staan.

Verder kreeg hij ook met een elektrisch probleem te maken, dat elke keer storing gaf, maar die niet te vinden was. Door het geluk van het slechte weer dat twee wedstrijden werden afgelast kon men de quad samen met de Quadwinkel toch nog weer klaar krijgen om het seizoen nog af te maken. Iets wat op dat moment eigenlijk niet meer te verwachten was.

Verder heeft hij een heel mooi seizoen laten zien, waarin hij gaande weg steeds beter en nog harder ging rijden. Zo maakte hij in een van de laatste wedstrijden in de 1ste ronde van een manche een koprol doordat een ander plotseling door een fout stil kwam te staan en Gerco daar achterop klapte en om ging. Hij lag toen laatste en moest op die baan gaan vechten om terug te komen. Hij wist dus van de laatste plek terug te rijden naar een 3e plek aan het einde van die manche. Na deze manche in combinatie met zijn fel oranje pak heeft hij vanaf dat moment ook de bijnaam “de Vliegende Hollander” gekregen.

Gerco is een echte vechter op de baan, die als men zegt dat inhalen eigenlijk niet mogelijk is, laat zien dat het wel mogelijk is. Zo ook de laatste wedstrijd. Hij stond op dat moment 2de in het kampioenschap maar die dag kon er nog van alles gaan geburen want de nrs. 2 t/m 5 stonden erg dicht bij elkaar. De eerste manche had hij een wat mindere start, dus moest weer gaan vechten in die groep van 28 rijders. En vechten deed hij en aan het einde van die manche wist hij als 2de over de finish te rijden.

Doordat de nrs 3 t/m 5 die manche niet echt super hadden gereden, had Gerco zijn 2de plek al weer wat verstevigd en zou hij aan een 6de plek in de 2de manche al genoeg punten hebben om 2de in het kampioenschap te worden. De 2de manche had hij een mooie start en na elke rondes lag hij op een mooi 1ste plek. Hij had hierdoor meer dan genoeg punten om rustiger aan te doen, maar wilde graag die laatste dag weer een dagoverwinning binnen halen, wat hem ook lukte. Gerco wist dit seizoen van de 13 wedstrijden 10 keer op het podium te staan waarvan zelfs 5x op de 1ste plaast.

Volgend jaar gaat hij de overstap maken naar een zwaardere machine en wel naar de 450cc. Hij rijd nu 250cc en met de overstap naar de 450cc moet hij ook de klasse junioren gaan verlaten om bij de senioren te gaan rijden. Hoe het volgend jaar gaat lopen dat gaan we wel weer beleven. Gerco’s uitspraak is "Gas is alles en remmen is angst".

Bron: Barneveld vandaag