Dorpsnieuws

150913-ivdo-monumentendag03Open monumentendag op de Meierijsche Museumboerderij staat in het teken van de boerenkleding in de eerste helft van de vorige eeuw. Op allerlei manieren zijn de verschillende facetten van de boerenmode uit die tijd gepresenteerd.

Klik hier voor foto's.

Het valt meteen op, dat vele medewerkers in historische kostuums uit het verleden rondlopen. Daardoor ervaar je meteen, dat de tijd van je grootouders deze dag centraal staat.

In de karschop ontdek je fotocollages met foto’s afkomstig van Heemkundekring De Wojstap.
Daar tonen thematische fotolijsten dorpsbewoners in hun dagelijkse kleding. Andere collages laten kleding zien bij bijzondere evenementen of bij uitoefening van verschillende ambachten.

Overal zijn kinderen bezig met creatieve activiteiten. Je kunt bijvoorbeeld de oude mutsen van de boerinnen namaken. Sommige kinderen maken proppenschieters of pijl en boog; anderen houden zich bezig met weven, kralen rijgen e.d.
Vanmiddag is er twee keer een heuse modeshow geweest en een ‘tableau vivant’ van de aardappeleters van Van Gogh. De spelers zijn uiteraard gekleed volgens de mode uit die tijd.

Tenslotte misschien wel het meest bijzondere van deze dag. De opening van een tentoonstelling op de zolder van de oude boerenwoning. In de vitrines kun je een werkelijk prachtige tentoonstelling bewonderen van verschillende soorten kledingstukken en accessoires, ook uit de eerste helft van de vorige eeuw.

Deze tentoonstelling en de fotocollages blijven nog tot het voorjaar van 2016 te bezichtigen.

Tekst: Fred Lennings
Foto's (ook van andere monumenten): Irene van den Oord