Dorpsnieuws

Logo SPDe SP afdeling Bernheze heeft, conform eerdere berichtgeving, haar standpunt bepaald inzake het dossier AZC Heesch. Dit na zorgvuldig doorlopen van het totale proces van meningsvorming. Eerst alle informatie verzamelen en goed luisteren naar de mensen.

Na dit uitgebreide ophalen van alle informatie is de conclusie van de SP Bernheze dat er geen AZC voor 500 vluchtelingen dient te komen.

Motivering besluitHet vestigen van een AZC in Heesch heeft veel teweeg gebracht. Dat heeft ieder kunnen zien. Van protesteren op een nette manier tot belagen van het gemeentehuis. Ongeregeldheden, vuurwerk en een benzinebom; die gelukkig niet afging. Voor de SP Bernheze is essentieel dat de opvang van vluchtelingen nooit mag leiden tot destabilisatie van de samenleving. Destabilisatie is hier wel aan de hand. Veel is overhoop gehaald. Voor de samenleving was er sprake van een overvalgevoel. Ruim 6.300 handtekeningen tegen een AZC voor 10 jaar met 500 vluchtelingen vindt de SP Bernheze een helder signaal.

De gesprekken met mensen op de informatieavond gaven een duidelijk beeld. Bijna alle inwoners van Heesch willen iets voor vluchtelingen doen. Maar niet zo grootschalig alleen in de kern Heesch. Op de hoorzitting was de teneur gelijk. Mensen helpen? Ja, heel graag. Maar niet in deze setting.


Plan B
Moeten we dan niets doen? Nee, niets doen is geen optie. Maar een plan B (alternatief) wordt eerst breed met de samenleving besproken en daarna uitgewerkt. Stakeholders (bedrijfsleven, verenigingen, maatschappelijke organisaties) zijn mede aan zet. Zij waren immers een belangrijk partner in de “krachtig Bernheze” discussie. Verder de dorpsraden, de kerncommissie en het burgerinitiatief betrekken. De SP gelooft in participatie van de inwoners. Dat kan leiden tot een verantwoorde, breed gedragen hulp aan vluchtelingen.