Dorpsnieuws

Harrie Muskens_Stichting Koorplein opent nieuwe muzikale bibliotheek in Abdij van Berne. Met een korte zitting en verpakt in een feestelijk muzikaal jasje met optredens van kinderkoor Kiko Laarbeek uit Aarle-Rixtel en jeugdkoor Souvenir des Montagnards uit Tilburg wordt zaterdag 16 april om 14.00 uur in Abdij van Berne in Heeswijk.

Het Infocentrum van Koorplein Noord-Brabant, gevestigd in de Romerozaal, officieel geopend.

Jong en oud is van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het concert en na afloop deze nieuwe muziek bibliotheek te bezoeken.

Jong geleerd is oud gedaan. Dat is eigenlijk het credo van Stichting Koorplein dat zich inzet om kinderen en jongeren lekker te laten zingen. Alleen of met meerderen. Nederlands, Engels of anderstalig. Solo of meerstemmig. Met muzikale begeleiding of a capella. Stichting Koorplein is er om de vocale amateur-muziek voor grote en kleine koren, zanggroepen en individuele vocalisten te bevorderen.
Om dit te bewerkstelligen is Koorplein de afgelopen jaren druk doende geweest om partituren, bundels, zangspelen en opnamen te verzamelen met muziek voor kinder-, jeugd- en jongerenkoren en deze onder te brengen in een muziek bibliotheek die zowel online als echt te bezoeken is voor dirigenten, muziekstudenten, leerkrachten en eigenlijk iedereen die op zoek is naar muziek.

'Het is slecht gesteld met de muzikale cultuur in Nederland. Er wordt te weinig en steeds minder gezongen door kinderen', vertellen Harrie Muskens en Edith Haverkamp van Stichting Koorplein. Ze vervolgen: “Dat is ontzettend jammer want voor de ontwikkeling en vorming van kinderen is muziek en zang belangrijk. Het zou een verplicht vak moeten zijn op school. Zoals kinderen het alfabet leren, zouden ze ook noten moeten leren lezen, muzikale vorming krijgen en zingen met elkaar. Kinderen leren toch ook tekenen en handvaardigheid. Waarom dan niet samen zingen? Het verbindt mensen.
Je wordt er blij en vrolijk van”, betogen Muskens en Haverkamp vurig. Het tweetal is de afgelopen jaren druk doende geweest met het ordenen van alles wat zij verzamelden op muzikaal gebied en dat onder te brengen in de nieuwe bibliotheek gevestigd in de Romerozaal in Abdij van Berne. Via de site www.koorplein.nl kan iedereen op zoek naar elk willekeurig lied. Er hoeft slechts een woord ingevoerd te worden waarna alle aan het woord gekoppelde muziekstukken getoond worden.
      “Met Koorplein willen we het zingen op basis- en middelbare scholen en bij jeugd-, kinder- en jongerenkoren een boost geven. Dat doen we onder andere met ons nieuwe informatiecentrum, maar ook door het organiseren van activiteiten zoals een kamp, een theaterproductie of een kinderkorenmarkt”, leggen Muskens en Haverkamp uit.

Het nieuwe informatiecentrum wordt zaterdag 16 april om 14.00 uur officieel geopend. Uiteraard verpakt in een feestelijk, muzikaal jasje met optredens van twee kinderkoren. “Iedereen is echt van harte uitgenodigd om erbij te zijn en uiteraard hopen we ook veel kinderen te zien”, aldus Muskens en Haverkamp. Na afloop van het concert bestaat de mogelijkheid de bibliotheek te bezoeken.

Voor meer informatie www.koorplein.nl