Dorpsnieuws

ons welzijn 1In het Alzheimercafé in het PieterBrueghelHuis in Veghel komt deze maand een thema aan de orde, dat prima past bij de tijd van het jaar: Zingeving. Op dinsdag 19 december om 19.30 uur gaat Madeleine Kievits op dit onderwerp in.

Zij heeft in haar werk als geestelijk verzorger bij Vivent dagelijks te maken met mensen met dementie. De vraag hoe mensen met dementie nog zin kunnen geven aan hun leven wordt haar vaak voorgelegd. Voor de bezoekers van het Alzheimercafé is er volop gelegenheid om hun ervaringen in te brengen en in gesprek te gaan met elkaar en met de professionals die elke maand aanwezig zijn. De deuren van het Alzheimercafé op Middegaal 25 in Veghel gaan om 19.00 uur open. De toegang is gratis.

eigenwaarde

Elk mens heeft behoefte om zin te geven aan zijn leven. Bijvoorbeeld door verbondenheid te ervaren met anderen, door ergens aan te werken of naar toe te leven, door eigen regie in het leven te ervaren. Wanneer je geconfronteerd wordt met dementie, kan dit onder druk komen te staan. Het wordt bijvoorbeeld moeilijker om gevoel van eigenwaarde te ervaren, terwijl je deze behoefte nog wel hebt. Dementie kan hierdoor zingevingsvragen oproepen: waarom overkomt mij dit? Wie ben ik nog als ik niet meer voor mezelf kan zorgen? Wie ben ik nog als ik mijn levensverhaal vergeet? Kan ik ondanks geestelijke achteruitgang nog voldoende invloed op mijn eigen leven uitoefenen? Maar ook: hoe kan ik opnieuw zin geven aan mijn leven met dementie?

Thijs Braam,

sociaal werker.