Dorpsnieuws

Lariestraat 17 riet dekkenJe ziet het niet zo vaak gebeuren het afdekken van een dak met riet in de bebouwde kom en dan nog op een authentieke boerderij. Het is vakwerk wat je hier ziet, terwijl je buiten kunt werken en toevallig ook nog op een zonnige dag.

 foto: archief de WojstapLariestraat 17 boerderij

Het is volgens de monumentenbeschrijving een kortgevelboerderij van het dwarsdeeltype onder een wolfsdak en is gedeeltelijk met riet afgedekt. De voorgevel wordt gekenmerkt door rollagen boven de gevelopeningen, vlechtingen, jaartalankers en een plint. Het pand dateert uit 1751 en staat sinds 17 februari 1999 op de gemeentelijke monumentenlijst.

Deze woonboerddrij stond vanaf 1 juni 2020 te koop en is op 29 juli daarop verkocht en eind vorig jaar aan de nieuwe eigenaar overgedragen.

Aangeboden op Funda met als omschrijving (uitreksel):
“Te koop een aantrekkelijke, karakteristieke langgevel boerderij tegen de rand van een bosrijk buitengebied op een ruim perceel van 1941 m². Heerlijk landelijk wonen en toch nog in de bebouwde kom van het prachtige dorp Heeswijk-Dinther. Met een zonnige tuin die ideaal ligt op het zuidwesten en heel veel privacy biedt. Ruim 40 jaar geleden is deze sfeervolle boerderij door de huidige eigenaren volledig herbouwd maar het is nu tijd om het stokje door te geven. Het betreft een monumentale boerderij (gemeentelijk monument).
Momenteel is aan de voorzijde de oorspronkelijke woning (Lariestraat) een pottenbakkerij gevestigd. Het achterste deel (3/4) van de boerderij is als woning in gebruik.
Het geheel is zeer sfeervol gemaakt door zowel indeling, authentieke materialen als inrichting. Gestookt wordt er grotendeels met houtkachels wat een heerlijke behagelijke warmte geeft. Je krijgt het gevoel of hier de tijd heeft stil gestaan. En eigenlijk klopt dat ook wel deze bijzondere boerderij is aan een volgende fase toe. Om te beginnen moet de boerderij worden voorzien van een nieuw rieten dak”.
Woonoppervlak: 375 m2 en 5 slaapkamers