Dorpsnieuws

KronaWouter Prins spreekt over de tentoonstelling in museum KRONA    

Door KRONA-conservator Wouter Prins wordt op DINSDAG 4 oktober, aanvang 20.00 uur, een lezing gegeven in de Abdij van Berne met als titel "De unieke Bijbelserie van Salvador Dalí ".   

Wie denkt aan het surrealisme, denkt aan Salvador Dalí. Deze Spaanse schilder werd in de eerste helft van de twintigste eeuw beroemd met zijn unieke schilderstijl en de politieke boodschappen die hij wilde uitdragen met zijn werk.

De surrealistische werken van Dalí zijn herkenbaar doordat ze ogen zoals hij zelf was: extreem getalenteerd en veelzijdig, maar ook excentriek en ongrijpbaar. Zichtbaar is zijn meesterschap in grafiek en illustratie, maar raadselachtig de onderwerpen voortkomend uit zijn onderbewuste en zijn dromen. Meer onbekend werk van Salvador Dalí zijn de 105 illustraties die later in de Biblia Sacra werden vervat. Die tonen de combinatie van de wonderlijke verbeeldingswereld van Dalí met al die overgeleverde oude verhalen die nog steeds leven in onze Westerse cultuur.

In KRONA worden fantasiebeelden uit de hedendaagse digitale (video-)games getoond als raakvlakken met de surrealistische werken van Dalí. Mythologie en religie spelen daarbij een belangrijke rol.

De avond begint om 20.00 uur in de Abdij in Heeswijk-Dinther. De entree bedraagt € 10,- inclusief koffie/thee in de pauze. Aanmelden voor het bijwonen van deze avond kan eenvoudig door een mail te sturen naar : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

 Tentoonstelling in Museum Krona in Uden

De tentoonstelling van werken van Salvador Dalí laat onbekende werken van deze kunstenaar zien. Zelf schreef Dalí : 'Drie jaar oud wilde ik kok worden, vijf jaar oud wilde ik Napoleon zijn. Mijn ambities zijn steeds groter geworden en nu is het mijn ambitie om Salvador Dalí te worden. Dat is overigens erg moeilijk want Salvador Dalí verwijdert zich van mij naarmate ik hem benader'

Zoals Salvador Dalí (Figueras, 1904-1989) zichzelf karakteriseerde, zo heeft hij zich ook aan de buitenwereld gepresenteerd: extreem getalenteerd en veelzijdig, maar ook excentriek en ongrijpbaar. Moeiteloos bewoog hij zich tussen uiteenlopende disciplines als mode, film en schilderkunst, raadselachtig bleven zijn onderwerpen waarvoor hij dikwijls een beroep deed op zijn onderbewuste, zijn dromen.   

In Museum Krona wordt tot 20 november een minder bekende kant van het fenomeen Dalí getoond: zijn vakmanschap in grafiek en illustratie, zijn katholicisme en belangstelling voor de Bijbel.

Tussen 1963-1965 maakt hij 105 illustraties die later in de Biblia Sacra werden vervat. Voor het eerst worden in Nederland de proefdrukken van de complete serie getoond. De presentatie wordt aangevuld met de serie 'Moïse et le Monothéisme'.  

Conservator Wouter Prins van Museum Krona zal nader ingaan op de beide series. Tevens geeft hij een toelichting op de expositie, waarin ook Games en NFT's een rol spelen