Het college van burgemeester en wethouders van Bernheze stelt haar raad voor een richtinggevende uitspraak te doen over de bestuurlijke en organisatorische toekomst van de gemeente.
Het legt de raad drie opties voor: zelfstandig blijven, herindelen met Landerd en Uden of opsplitsen.
Mede gezien de ontwikkelingen om ons heen, heeft het college de voorkeur, om de koers als zelfstandige gemeente te continueren en verder aan te scher-pen vanuit een regionaal perspectief (As50-regio). De raad behandelt het voorstel tijdens de raadsvergadering op donderdag 1 oktober a.s.
ZELFSTANDIG MET REGIONALE ORIËNTATIE
Burgemeester Moorman: “We concluderen dat alle drie de opties, op hun eigen manier, een bijdrage kunnen leveren aan het versterken van de bestuurskracht van Bernheze en het functi-oneren van de regio. We zijn echter van mening dat zelfstandigheid, binnen de huidige dynami-sche context, de beste voorwaarden biedt voor een sterk Bernheze in een sterke regio. Bernhe-ze is een gezonde gemeente, in staat om op krachtige wijze de toekomst in te gaan. Bovendien zien we de voordelen van de huidige schaal van Bernheze in overzichtelijkheid en herkenbaar-heid voor inwoners. We hechten er belang aan dat zij zich herkennen in de eigen kern, hun bestuur en organisatie. Tegelijkertijd realiseren we ons dat de versterking van ons profiel, als zelfstandige gemeente met een duidelijke regionale oriëntatie, ook het nodige van ons zal vra-gen. De (SWOT)analyse die we bij aanvang van deze toekomstverkenning hebben gemaakt, biedt voldoende aanknopingspunten om daar aan te werken.”
SAMENWERKING ALS SPEERPUNT
Zowel in de Toekomstvisie Bernheze 2020, als in het Bestuursprogramma Bernheze 2014-2018, is samenwerking een speerpunt. Bernheze maakt nadrukkelijk deel uit van het As50 daily urban system. Het ondernemen van activiteiten door onze inwoners en ondernemers houdt niet op bij de gemeentegrenzen, maar waaiert uit over een veel groter gebied. Denken vanuit de regio is daarmee in het belang van Bernheze èn de andere gemeenten. Dit vormde voor het college de inspiratie bij de keuze voor de voorkeursvariant, zelfstandig blijven. Moorman: “De belangen van Bernheze worden het meest gediend door het versterken van de bestuurskracht in de regio, naast het versterken van de bestuurskracht van de gemeente zelf. We zijn ervan overtuigd dat wij als zelfstandige gemeente, met een aangescherpt regionaler profiel, bestaans-recht hebben, het goed kunnen blijven doen voor onze inwoners en ondernemers en tegelijker-tijd meer kunnen betekenen voor de regio. “
REGIONALE SAMENWERKINGSAGENDA
Het college gaat er vanuit dat ook de andere gemeenten de belangen van het stedelijk gebied onderkennen en de voordelen inzien van intensieve samenwerking. Vanuit dat gezamenlijk strategisch belang nodigen we de andere gemeenten uit om in overleg met de provincie initia-tieven te ontwikkelen voor het ondersteunen en stimuleren van innovatieve samenwerking bin-nen de As50 en te komen tot een passende samenwerkingsagenda. Binnen de belangrijkste taakvelden voor de As50 regio zoals economie, natuur, landbouw en wonen, zien wij voor Bernheze daarin vooral een opgave op het gebied van wonen, landbouw en recreëren.
Besluitvorming toekomstverkenning
Bernheze heeft in het kader van Veerkrachtig bestuur Brabant, vanaf september 2014 een in-tensief traject doorlopen, om te komen tot een weloverwogen besluit over de bestuurlijke en organisatorische toekomst. Het proces verliep via een zogenaamde getrapte aanpak, bestaan-de uit vijf fases. Een inventarisatie van de huidige situatie en de strategische opgaven op regio-naal niveau leidde tot een zogenaamde spiegel van Bernheze. Deze biedt inzicht in de stand van zaken op diverse fronten binnen onze gemeente en vormde de basis om met betrokkenen van gedachten te wisselen over de toekomst van Bernheze. Met de gemeenteraad nadrukkelijk aan het stuur, is het bestuur in gesprek gegaan met burgers, organisaties en bedrijven. Boven-dien heeft het college een uitgebreide regioverkenning gedaan.
Aan de hand van de informatie uit de eerste fases van het traject, leggen we nu de drie opties voor aan de raad om te komen tot een positiebepaling voor de toekomst van Bernheze.