Dorpsnieuws

IMG 8304_003Op zondag 24 juli kunt u voor de eerste keer ‘Raamvertellingen’ van Kasteel Heeswijk meemaken. Tijdens een speciale buitenrondleiding laat Rien de Visser u ‘met de blik op de plek’ ervaren dat er alleen al over kasteelvensters heel veel valt te vertellen. Waartoe dienden ze in de loop der tijd, hoe veranderden ze van vorm en wat gaat er aan kasteelleven schuil achter al die ramen?!

In de middeleeuwen is Kasteel Heeswijk een gesloten burcht met minuscule vensters, schietgaten en kantelen om de vijand op afstand te houden. Als het kasteel transformeert tot buitenplaats, verschijnen royale ramen als van een paleis. In de romantiek wordt het een droomkasteel waarin roemruchte riddertijden herleven. Gouverneur Van den Bogaerde kickt voor zijn grijs gepleisterd ‘Eftelingkasteel’ op spitsboogramen als van een gotische kathedraal. Zijn zonen laten ‘gapende vuurmonden’ uit schietgaten steken. Wat is er door de laatste baron en monumentenzorg met kasteelvensters gespeeld?! En nu? In de IJzertoren staat u nog steeds een glas-in-lood stier aan te gapen.

Tijdens de themarondleiding ontdekt u verwantschap met het Rijksmuseum in Amsterdam en de Gotische Zaal van koning Willem II in Den Haag. U beleeft balkonscènes en ziet de erker van de Wapenzaal als droomvizier. Vast en zeker wordt u ook verleid door ramen naar binnen te gluren, terug in de tijd!

Aanvang: 14.00 uur. Duur: ongeveer 1 uur. Start: Binnenplaats Kasteel Heeswijk. Entree € 10,00 volwassenen, € 6,00 kinderen (Museumkaart, leden Brabants Landschap gratis)

 

Stichting Kasteel Heeswijk