Dorpsnieuws

160720-wvdl-RodenburgInfoAvond11VOORKANTOp woensdagavond 20 juli was er in CC Servaes een voorlichtingsavond voor de inwoners van Hadee die eventueel willen gaan bouwen in bouwplan Rodenburg.

Meer foto's:

Vier deskundigen

De ruim 100 aanwezigen in een zeer warme zaal luisteren naar verschillende sprekers die hen vertellen over hun werk: het begeleiden van mensen die zelf, alleen of in een groep, hun nieuwe woning willen bouwen. Met bouwkundige kennis begeleiden zij een bouwproces van het begin tot het einde.

Paul Verhoeven van ‘Vastgoedregisseur’ praat de aanwezigen bij over de voor- en nadelen van CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) en de stappen die daarin genomen moeten worden. Hij maakt samen met de deelnemers een plan en helpt het plan verder ontwikkelen, zodat maatwerk gebouwd wordt. CPO heeft voor- en nadelen. Voordelen zijn het goedkoper kunnen bouwen, het zelf kunnen invullen van je woonwensen en het in een vroeg stadium ontstaan van sociale contacten. Nadelen zijn er ook. Het kost je veel vrije tijd en je moet flexibel zijn, dat wil zeggen je moet je kunnen aanpassen aan de groep, waarmee je samen optrekt.

Edwin van Tilburg van ‘Van A-naar-B makelaars’ en Wilson Bosch van ‘Bosch van Oers’ vertellen daarna over het thema “Bouwen naar Budget”.

Edwin geeft aan, dat elke woonwens in balans moet zijn met de financiële huishouding. In slechts een paar minuten vat hij zijn principe samen: ga bij je bouwplan uit van je financiële mogelijkheden. Daar ligt je beginpunt. Zijn zakenpartner, Wilson Bosch, heeft het vooral over de techniek. Hij stelt dat ‘engineering’ veel kosten kan besparen en bedoelt daarmee dat door integrale afstemming en technisch vernuft goedkoper kan worden gebouwd.

Robin Brugman van RB bouwadvies richt zich vooral tot degenen, die zelfstandig een vrijstaande woning of een tweekapper willen gaan bouwen. Robin wil de toekomstige woningbezitters in de wijk Rodenburg graag van A tot Z begeleiden met werkelijk alle aspecten van de woningbouw. Van de eerste stap tot de uiteindelijke realisatie.

Toewijzingsprocedure

Het opzetten van een nieuwe woonwijk op de wijze waarop Rodenburg wordt gerealiseerd, is nog niet zo eenvoudig. Dat blijkt uit het verhaal van Anton Verhaak van Actief Burgerschap. Hij legt aan het einde van de avond uit hoe het verder gaat.

Voor 29 juli ’16 om 12.00 uur moeten de gegadigden een formulier in Excel hebben ingeleverd met alle noodzakelijke gegevens waaronder de plaats waar men wil bouwen, wat men wil bouwen, de grootte van de kavel die men wenst en met wie men wil bouwen, enz. Anton weet dat er ongeveer 140 mensen interesse hebben, maar velen hebben het formulier nog niet ingestuurd. Wel zijn er een aantal personen, die zich op hun eigen manier hebben aangemeld, maar Anton geeft duidelijk aan dat dit niet de bedoeling is. Alleen het Excel-formulier telt!

Na de 29e gaan leden van Actief Burgerschap en ambtenaren van de gemeente bepalen wie welke kavel toegewezen krijgt. Tijdens dat proces worden de wensen en de mogelijkheden op elkaar afgestemd. Kavels kunnen ontstaan op basis van de gegevens uit het Excel bestand. Eventueel kunnen geplande straten worden verlegd. Het zal ongetwijfeld een hele puzzel worden.

Anton benadrukt dat Actief Burgerschap initieert en coördineert, maar meer ook niet.

De gemeente bezit en verkoopt de grond en gaat over de definitieve toewijzing. Na de definitieve toewijzing is de rol van Actief Burgerschap uitgespeeld.

De inschrijfprocedure samengevat

  • Inschrijven kan tot en met 29 juli 2016, 12.00 uur door het Excel formulier te mailen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
  • Van 29 juli tot en met 5 augustus 12.00 uur kunt u de inschrijflijst controleren op de website van Actief Burgerschap, www.hadeejer.nl/dorpsnieuws/actiefburgerschap . Geadviseerd wordt u om dat te doen, omdat de toewijzing gebaseerd wordt op de gegevens op deze lijst.
  • Tot en met 4 september 2016 bepalen de gemeente en Actief Burgerschap wie welke kavel toegewezen krijgt.
  • Na 7 september 2016 is er een openbare bijeenkomst waarin de toewijzing uitgelegd wordt. Als meer mensen zich voor dezelfde kavel hebben ingeschreven, vindt dan ook de loting plaats. Alle inschrijvers krijgen persoonlijk bericht over de datum van deze bijeenkomst.
  • U kunt vervolgens tot en met 2 oktober 2016 een optie nemen op een toegewezen kavel.

Het was wederom een zeer geslaagde avond. Voor meer informatie kan men zich melden bij:

Melissa van Driel ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  )

Anton Verhaak ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  )

De website van de gemeente Bernheze www.bernheze.org  onder Plan Rodenburg

Na 5 augustus: www.hadeejer.nl/dorpsnieuws/actiefburgerschap

Foto’s: Wim van der Lubbe

Tekst: Fred Lennings