Dorpsnieuws

30 km zoneIn bijna het hele dorp Heeswijk-Dinther geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Op sommige plaatsen houdt men zich aan die snelheid. Zo niet in de Meerstraat. Na de S-bocht, als je het dorp binnenkomt, lijkt de straat meer op een formule 1-circuit dan op een woonwijk. De twee buurvrouwen Celinda Wernaart en Nathalie de Rooij willen er wat aan doen.


Sinds augustus 2020 wonen de buurvrouwen in Heeswijk-Dinther. Al snel viel op dat er veel en vaak hard werd gereden. Celinda sloot zich aan bij de lokale verkeerswerkgroep. Celinda: “Een 30 km-zone zou juist een veilige sfeer moeten creëren. Een fijne straat waar kindjes naar school kunnen fietsen, bewoners veilig met hun huisdier kunnen wandelen en onze 100-jarige buurtgenote rustig in haar scootmobiel kan rondrijden. Dat is helaas niet zo. En rijd je wèl 30, reken dan op verwensingen, toeteren en omhoog gestoken middelvingers.“ Samen met buurvrouw Nathalie besloot ze langs de deuren te gaan in de straat met een enquête. “Al snel werd duidelijk dat anderen ook ervaren dat er te hard wordt gereden”, aldus Nathalie.
De buurvrouwen willen mensen er van bewust maken dat ook in dàt stuk Meerstraat er maar 30 kilometer per uur mag worden gereden. Liefst zou Celinda zien dat er definitief displayborden worden gehangen in de straat. “Er heeft er laatst eentje gehangen”, vertelt Celinda, “maar die was al na twee weken weg.” Binnenkort gaan de buurvrouwen samen met straatgenoten een ludieke actie voeren. In felgekleurde hesjes zullen zij langs de kant van de weg iemand die zich aan de snelheid houdt, belonen met een felgekleurd smileybord. “En als iemand te hard rijdt, tonen we een sippe smiley. Maar we hopen dat we die dus steeds minder hoeven te laten zien”, glimlacht Nathalie.

Deze mail stuurden de twee dames naar onze redactie.We werken er graag aan mee om deze te publiceren.
Heeft u ook iets voor onze redactie, mail het ons?