Dorpsnieuws

STILLE WEEKOp zaterdag 9 april, om 19.00uur op de avond voor Palmzondag, wordt in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther een bijzondere passieviering gehouden. Door Kamerkoor Muzimare en de aanwezige luisteraars, wordt in hedendaagse teksten en symbolen, in koormuziek en samenzang, een passieverhaal op nieuwe wijze verteld.

 De titel van deze bijeenkomst is “Door de Stille Week”. Net als bij de Mattheus Passion is het verhaal van Palmzondag naar Pasen uitgangspunt van een uitvoering met muziek, teksten en symboliek. Kamerkoor Muzimare gebruikt hierbij onder andere muziek uit “The Crucifixion” van William Lloyd Webber en het “Stabat Mater” van Karl Jenkins. Teksten en symbolen worden gepresenteerd, als verbinding en verbeelding in het verhaal.

Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor samenzang. Het passieverhaal wordt zo gehoord en uitgezongen, waarbij dat oude verhaal op intense en indringende wijze tevens een verhaal wordt van nu en van ons allemaal. 

Het verhaal opent met het feest van Palmpasen en de vrolijke klanken bij de intocht van Jezus in Jeruzalem. Maar die vrolijke sfeer slaat snel om na de viering van zijn laatste Avondmaal. Er breekt een tijd aan van duisternis en rouw als we samen de dagen van lijden en sterven herdenken, als we naast een moeder staan die huilt om het verlies van haar kind, en als men een leeg graf aantreft. Bij het sluiten van de viering kijken we vooruit naar het Licht van de Opstanding met Pasen.

Iedereen is van harte welkom om gezamenlijk dit verhaal “Door de Stille Week” te beleven. Juist in deze tijd van het jaar is het een uitnodiging voor wie stil wil staan bij dit passieverhaal. Maar ook voor iedereen die zich wil bezinnen op het thema lijden en sterven en ieder die zoekend is naar licht na diepe duisternis. Het verhaal blijkt nog actueler in de wereld dan gedacht, in deze tijd van geweld tegen onschuldigen.

De viering begint om 19.00 uur. Voor aanvang, vanaf ongeveer 18.30 uur, is er voor ieder die wil, gelegenheid om samen met het koor de samenzang-liederen door te nemen. Op die manier kan men ook helemaal meegaan met het verhaal.

De uitvoering wordt mede mogelijk door medewerking van de Abdij, de parochies Veghel en de PKN gemeente Rosmalen-Berlicum. Het geheel wordt begeleid door organist Tommy van Doorn en staat onder leiding van Sophia Brink.

De entree is gratis. Een vrijwillige bijdrage na afloop wordt bijzonder op prijs gesteld. Tevens is er na afloop nog de mogelijkheid om bij een kopje koffie/thee na te praten.

Kamerkoor Muzimare

Kamerkoor Muzimare uit Grave is een koor van 25 geoefende amateurzangers, dat al bijna 30 jaar bestaat. Al vanaf de oprichting in 1993 staat Muzimare onder leiding van Sophia Brink. In de concerten vertelt het koor een verhaal en neemt het de toehoorder als het ware mee op reis. Het koor zingt zowel profane als religieuze muziek en is er trots op dat het daarbij regelmatig muziek zingt die nog weinig bekend is bij de luisteraars. Met grote inzet van de zangers wordt tijdens de repetities vooral veel aandacht besteed aan de muziek en de tekst achter de noten.
Zo heeft het koor door de jaren heen een bijzondere en intense wijze van uitvoeren weten te bereiken, waarmee het een nog steeds groeiend publiek op steeds meer locaties iedere keer weer aangenaam verrast. Een concert van Kamerkoor Muzimare neemt de luisteraar mee op reis en men is bij Muzimare verzekerd van een 'concert met een verhaal'.

Kamerkoor Muzimare kiest ervoor om de toegang tot de concerten gratis te houden, zodat het verhaal voor iedereen te horen is. Wel vraagt het koor na afloop van een concert een vrijwillige bijdrage in de mandjes. Met deze giften hoopt Muzimare ook in de toekomst regelmatig concertseries te kunnen blijven geven.