Dorpsnieuws

koninkl Fanfare 200 jaar200 jaar De Koninklijke. De muziekvereniging van alle tijden. Deze documentaire, gemaakt door René Bastiaanse presentator van De Wandeling op Omroep Brabant, werd gepresenteerd tijdens het openingsconcert van het 200-jarig jubileum van Koninklijke Fanfare Sint Willibrord.

In een volle concertzaal, de door tientallen vrijwilligers omgebouwde aula van gymnasium Bernrode, presenteerde de Koninklijke deze première en een tweetal speciaal gecomponeerde muziekstukken. De hele avond werd gevuld met muziek, verzorgd door enthousiaste muzikanten.

De spits werd afgebeten door de slagwerkgroep van Wim van Zutphen. Met drie muziekstukken werd weer aangetoond hoe deze groep leeft voor en met muziek. Het pronknummer van deze groep was het door Tim Verstegen gecomponeerde jubileumnummer “Sustainability”. Het actuele thema duurzaamheid en wereldwijde tegenstellingen werd mooi vertaald in meeslepende muziek. Het werd door visuele beelden, samengesteld en gemaakt door Tom van Zutphen, zelfs indrukwekkend en zette het publiek aan tot nadenken. Precies het doel van het muziekstuk. De muzikale vaardigheden van de groep werden daarna hoorbaar in de nummers “Passage of Time” en “Andromeda”.

Het middelpunt van de avond was de première van de documentaire, gemaakt door René Bastiaanse en mede mogelijk gemaakt door Stichting Het Geleer en het Prins Bernhard Cultuurfonds. De documentaire vormt een beelddocument waarin de rol van kerk-klooster-kasteel zichtbaar wordt gemaakt en waarmee de invloed van 200 jaar geschiedenis tastbaar wordt. Zichtbaar is hoe de 200-jarige fanfare het muzikale hart vormt van Heeswijk en hoe de leden dit vorm geven en op die manier blijven zorgen voor sociale binding. Zo blijft de 200-jarige traditie voortbestaan.

De avond werd afgesloten door het grote fanfareorkest o.l.v. John Brouwer. Ook het orkest speelde drie nummers, waarvan het eerst nummer speciaal voor het jubileum is gecomponeerd door Eric Swiggers. Het nummer, “The Saints and the Royal”, vertolkt de invloed van heiligen in de geschiedenis van de fanfare. Sint Cecilia, beschermheilige van de muziek, was de eerste naam van deze vereniging. Later werd de naam gewijzigd in Sint Willibrord, patroonheilige van de Heeswijkse kerk. Met veel gevoel en overtuiging werd vanuit de vespers van Sint Cecilia en de processie van Sint Willibrord voelbaar hoe feestelijk en energiek de jubilerende fanfare de 200 jaar geschiedenis heeft verwerkt.

Met de nummers “Lady Stewart’s Art” en “One for All” werd de muzikale show fantastisch afgesloten.

Zichtbaar en vooral hoorbaar was de eenheid die deze fanfare in haar 200-jarig bestaan heeft opgebouwd en vasthoudt richting de toekomst. Met veel bewondering en respect heeft het publiek letterlijk het “One for All” kunnen beleven: individuele muzikanten die samen, als één, muziek maken en een sociale eenheid vormen.

Een perfecte start van een jubileumjaar dat veel muzikale hoogstandjes en veel gezelligheid belooft.

Het publiek kan die hoogstandjes en gezelligheid ervaren en beleven gedurende heel 2023:

  • bij het komende carnavalsconcert 12 februari,
  • het dorpsfeest bij het kasteel tussen 25 en 29 mei,
  • het Bernhezer muziekfestival bij de Kersouwe op 11 juni,
  • Toermee 1e zondag van september,
  • Vrienden en jubilarissenconcert in oktober en
  • een afsluitend kerstconcert in december in de abdijkerk.

Tekst: Jos Nijssen