Dorpsnieuws

GandhiOp zondagmiddag 17 september wordt in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther de film ‘Gandhi’ vertoond. Deze filmklassieker van Richard Attenborough uit 1982 gaat over het leven van Mahatma Gandhi. Het is nog steeds een film die na het bekijken ervan veel indruk achter laat.

Gandhi was een bijzondere man die 350 miljoen mensen in India wist te bevrijden van de wereldmacht van de Engelsen. Dat deed hij door overtuigd en vasthoudend te blijven: zijn doel was vrijheid, zijn strategie was vrede en zijn wapen was zijn menselijkheid.

Het visioen van Gandhi is nu, aan het begin van de Vredesweek, nog steeds actueel. In een wereld waarin spanningen tussen gemeenschappen en naties steeds vaker in geweld ontaarden, is het gedachtegoed van Gandhi een kostbare boodschap, die uitgedragen moet worden. Veranderingen in de wereld blijven mogelijk door de mensen op een geweldloze wijze steeds als gelijkwaardige samen te laten leven. In India is nog steeds die gelijkwaardigheid op grond van religie dan wel afkomst geen werkelijkheid.

De norbertijnen herdenken juist in 2023 dat zij al 100 jaar actief in India werken aan ontwikkelingsprojecten. Die projecten zijn specifiek gericht op het bieden van kansen aan de allerarmsten in het land.

De film Gandhi kreeg in 1983 maar liefst 9 Oscars, onder andere voor beste film en beste regisseur. Met ruim 190 minuten is het een zeer lange film. Door de boeiende verfilming is deze lange speeltijd om voor je het weet. De film verveelt geen minuut.

De middag begint om 14.00 uur in de Abdij in Heeswijk-Dinther. De film duurt 3 uur waardoor het einde rond 17.15 uur wordt verwacht. Opgeven voor kaarten kan door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als bijdrage in de kosten wordt een bedrag van 10 euro gevraagd.