Dorpsnieuws

ThomasIn 2025 is het 600 jaar geleden dat door de Zwolse mysticus en monnik Thomas à Kempis het boekje “De Imitatio Christi” (De Navolging van Christus ) werd geschreven. Dit boek kwam voort uit de beweging van de Moderne Devotie, een laatmiddeleeuwse spirituele vernieuwingsbeweging binnen de middeleeuwse katholieke kerk. Dit boek is wereldberoemd geworden.

De Vlaamse vertaler-onderzoeker Frank De Roo komt op 21 mei a.s. spreken over het gedachtengoed van Thomas Kempis en zijn wijsheden uit die tijd. Vanuit de theorie van de moderne devotie wees hij de lezer de weg terug naar de innerlijke waarde van de mens. Dat betekent je niet te laten leiden door omstandigheden, genotzucht en uiterlijkheden, maar door een innerlijke en persoonlijke verdieping in je leven.

De wijsheid van Thomas Kempis spreekt aan tot op de dag van vandaag. Zijn boek biedt ook nu inspiratie en troost aan mensen die iets diepers zoeken dan de uiterlijkheid van het dagelijkse leven : oud en jong, vrouw en man, kerkelijk en niet-kerkelijk, gelovig en niet-gelovig.

Frank De Roo vertaalde dit eeuwenoude boek opnieuw en schreef “De imitatie van Christus”. Uit dit boek licht hij enkele nieuwe ontdekkingen toe over Thomas Kempis, en leest enkele stukken voor uit zijn ver­taling.

De lezing is in de Abdij van Berne op woensdag 21 mei

De avond begint om 20.00 uur in de Bernekringzaal van de Abdij. Opgeven voor deelname kan door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als bijdrage in de kosten wordt een bedrag van 10 euro gevraagd, inclusief koffie/thee in de pauze.

Moderne devotie  : Heimwee naar vurige toewijding

“Moderne devotie” is een beweging die ontstaan is in de Lage Landen, in de veertiende en vijftiende eeuw. Een van de grote inspiratoren was de geleerde diaken Geert Grote (1340-1384) uit Deventer. Maar Thomas van Kempen, beter gekend als Thomas a Kempis (1380-1471), heeft de idealen van deze geestelijke beweging het meest verspreid met zijn geschriften. 

Het waren roerige tijden in de middeleeuwen. De kerk was verdeeld door een felle machtsstrijd en er waren in Thomas' tijd zelfs twee Pausen. Verder teisterde de zwarte dood, de pest, de Europese landen. Mensen waren weer terug op zoek naar een vastigheid in hun leven en zochten dat mede in verdieping van het geloofsleven. 

Frank de Roo

 Frank De Roo (1968) studeerde Latijn-Grieks aan het Sint-Jozefscollege in Turnhout en Rechten in Leuven. Hij legde zich al jong toe op spiritualiteit, mystiek en meditatie: eerst door (zelf)studie van Indische filosofie, en vanaf 2001 ook van het christendom. De Vlaamse classicus en vertaler De Roo is twintig jaar bezig geweest met onderzoek naar “De imitatione Christi” en heeft zijn vele ontdekkingen in de nieuwe uitgave van het boek verwerkt. Het boek bleek een onuitputtelijke schatkist van wijsheid en spiritualiteit. Naast een nieuwe, verbeterde vertaling vanuit het originele Latijn, bevat het boek ook een bronnenonderzoek naar de Bijbelse én buiten-Bijbelse bronnen.

Als voormalig docent en advocaat beschouwt Frank de Roo nu Thomas Kempis als een mysticus. Hij beschrijft het leven en werk van Thomas Kempis, dat een jarenlang proces van vallen en opstaan was in zijn verborgen omgang met God. Voor Frank de Roo ging Thomas daarbij steeds meer leven: als een man die erg gericht is op de vraag hoe te leven. Met de vragen daarbij: Wat is echte kennis en waar gaat het om in het leven?