Actief Burgerschap HD

plein1969-vierkant-witHet centrum van Heeswijk-Dinther is aan een grondige opknapbeurt toe. Van het centrum moet, en kan, een echt dorpshart gemaakt worden. Een dorpshart waar mensen niet bang hoeven te zijn om te struikelen over hobbelige paden.

Een plek waar mensen naartoe durven te fietsen zonder angst om door vrachtwagens aangereden te worden. Een plek waar we fietsers en wandelaars wat meer ruimte moeten geven, en het overige verkeer wat minder. Maar vooral ook een dorpshart waar het gezellig en goed toeven is. Als het aan ons ligt begint die verandering bij Plein 1969. Al lijken de plannen een andere kant op te gaan.

Plein 1969 is het hart van Heeswijk-Dinther. Wekelijks is er markt en jaarlijks strijkt de kermis hier neer. De rest van het jaar is het een groot leeg plein, omringd door een dubbele rij platanen die het plein nog iets van uitstraling meegeven. Het plein is aan een opknapbeurt toe.

Een werkgroep heeft over deze opknapbeurt nagedacht en een plan gemaakt om het plein een betere invulling te geven. In het plan wordt een horecagelegenheid toegevoegd en ontzettend veel groen weggehaald. Maar liefst 43 van de 69 platanen dreigen met dit plan te gaan verdwijnen, veelal om plaats te maken voor extra parkeerplaatsen. Het hart van Heeswijk-Dinther dreigt een stenen vlakte te worden.

Progressief Bernheze wil deze ontgroening van het dorpshart tegenhouden. Een nieuwe invulling van het plein mag niet ten koste gaan van het groen. Juist het groen draagt bij aan de dorpse uitstraling die we willen voor Heeswijk-Dinther. Parkeervakken doen dat niet.

Daarom roepen wij de gemeente op af te zien van deze ontgroening en een nieuw plan te maken waarbij het groene karakter van het plein bewaard blijft en als het kan versterkt wordt.

Doet u mee? Teken de petitie!:

https://groenplein1969.petities.nl/

Plaats reactie