Evenementen

KersouweMax Havelaar. Een aanklacht vermomd als roman. Op briljante wijze geschreven. Niet voor niets dat het boek nog altijd geldt als een van de belangrijkste werken uit de Nederlandse literatuur. Dat het verhaal zich ook heel goed als toneelstuk laat vertellen is misschien niet bij iedereen bekend. Maar dat duurt niet lang meer.

Max Havelaar_spelersWant Theatergroep De Kersouwe pakt het verhaal dit jaar op en maakt het op unieke wijze toegankelijk voor iedereen. De première van max havelaar is op 28 augustus a.s. om 15.00 uur. Entree € 11,00

Actueler dan ooit
Het verhaal van Max Havelaar is in 1860 geschreven door Multatuli, een pseudoniem voor Eduard Douwes Dekker. Maar het is actueler dan ooit. Het gaat over een man die in opstand komt tegen het corrupte regeringssysteem in Nederlands-Indië en de onderdrukking van de bevolking aldaar.

Max Havelaar is eigenlijk gewoon Eduard Douwes Dekker zelf. Hij was misschien wel de allereerste klokkenluider in Nederland. Hij werd ontslagen als bestuursambtenaar in Nederlands-Indië omdat hij het niet eens was met wat er daar gebeurde en dat niet onder stoelen of banken stak. Met zijn ontslag wilden ze hem monddood maken maar Multatuli liet zich zo maar niet aan de kant zetten. Terug in Nederland schreef hij in vier weken de aanklacht Max Havelaar die hij vervolgens als goedkope roman aanbood om veel lezers te bereiken.

Een goed hart
Het verhaal laat zien wat één man met een goed hart en een flinke dosis lef teweeg kan brengen. Wat volgde was de afschaffing van het cultuurstelsel in Nederlands-Indië en later zelfs de onafhankelijkheid. Een mooi voorbeeld in deze tijden waarin er zoveel corruptie en onderdrukking aan het licht komt. Het verhaal laat ons stilstaan bij onze medemens en bij wat wij van anderen vinden.

Alleen al om die reden is het een verhaal dat het verdient om gehoord én gezien te worden.
De voorstellingen worden gespeeld op
zondag 28 augustus om 14:30 uur,
vrijdag 2 september om 20:30 uur,
zondag 4 september om 14:30 uur,
vrijdag 9 september om 20:30 uur,
zondag 11 september om 14:30 uur,
vrijdag 16 september om 20:30 uur,
zondag 18 september om 14:30 uur.