kaft dagboek c habrakenDE INVASIE IN NEDERLAND 1944

Woensdag 20 september 1944

In de nacht van Dinsdag op Woensdag steeds Duits geschut in de Laverdonk op de Spoorwegbrug in Veghel gericht.

In de morgen begon ook de zuiveringsactie van de Amerikanen in de Laverdonk. Ook op den Dolfert werden 's middags een vijftal Duitsers krijgsgevangen gemaakt. In de namiddag nog een 20 tal van uit de Laverdonk, wat later nog een 40 tal en omstreeks acht uur tegen de avond was den strijd beslist. Een groep van ongeveer 170 Duitse soldaten marscheerden als krijgsgevangenen door Dinther, vergezeld van een zestal Amerikaanse soldaten met de wapens in de aanslag.

De krijgsgevangenen werden goed behandeld en vele kregen een sigaret van de Amerikanen. Ook werden er nog vele krijgsgevangenen langs de kanaal naar Veghel gevoerd. De Duitsers lieten vele dooden op het slagveld achter.
Het huis van H. v. Helvert in de Laverdonk werd in brand geschoten benevens enkele hooibergen en schuren.

De mensen in Dinther voelden zich na deze bevrijdingsactie opgelucht en vrij.

Er werd reeds door een paar mensen gewerkt om de muziekinstrumenten in orde te brengen. Men moest echter officieel wachten op officieel bericht om te vlaggen en muziek te maken. De mensen droegen wel allemaal oranje strikjes enz.

Er kwam echter toch nog weer een zekere klemming over de mensen toen er verteld werd dat er over het kanaal nog vele Duitsers lagen. Er werd echter gehoopt dat men geen Duitsers meer in Dinther zou zien.