kaft dagboek c habrakenDE INVASIE IN NEDERLAND 1944

Zondag 8 oktober 1944

Van zaterdag op zondagnacht veel granaten gevallen in de omgeving van de Dintherse kerk.

Geen persoonlijke ongelukken. In de morgen ook nog een weinig op en neer schieten. Het is erg mistig weer. Ik ben niet naar de kerk geweest. Maria ook niet. In de schuilkelder met Maria gebid uit mijn kerkboek. Ook allen gezamelijk een extra rozenhoedje gebid. Het was zondagmorgen weer heel rumoerig in de schuilkelder. Er werd gebruist over allerlei kleinigheden.

Het is wel heel jammer dat een gezamelijke buurt in de hoogsten oorlogsnood nog niet in vrede kunnen leven. Zal er op die manier dan ook wel ooit een wereldvrede komen?

Om ongeveer half tien even naar huis geweest. Het huis was nog in goeden staat. Ik heb niemand van onze familie ontmoet. Die waren al thuis geweest en weer naar Veghel toe. 's Middags heerlijk gegeten, snijboonen met witte. Zondagsavonds is het erg onrustig in de kelder, men vertelt dat er nog vele Duitsers aan de Heeswijksche brug liggen, en dat er nog wel eens Duitsers in Dinther kunnen komen. Ik geloof het echter niet. Men vertelt dat Montgomery door Dinther is gekomen.

Of het waar is, weet ik niet. Zondagmiddag kwam er bij Jan v.d. Broek die hier in de schuilkelder is, een man uit Schijndel. O.a. Driek v.d. Donk v.d. Heuvel. Die man is van Schijndel naar Berlicum gevlucht met een vrouw en elf kinderen.
In Berlicum is hij door brand ook dat geene nog verspeeld wat hij op zijn vlucht had mede genomen. Zo doende had hij niets meer. Jan v.d. Broek, hoe weinig hij ook zelf bezit, geeft toch nog enkele kledingstukken van zijn kinderen af, voor de kinderen van v.d. Donk. Ook Willem Bouwan gaf enkele luiers weg aan den arme vluchtelingen.

Ik zelf die dat gezien heb, werd door medeleiden bewogen,en gaf 10 gulden. Het is beter een ander te helpen dan zelf geholpen te moeten worden. Ik hoop dan ook dat Maria en ik voor verder oorlogsgeweld gespaard mogen worden.