Redactioneel

161105-PK-Natuurwerkdag bij_kasteel-VIERKANT-12Als eerste werk werd bij de meandering van de Aa een jonge eik geplant. Dit was nodig, omdat de bestaande kolossale eik van de zomer door de bliksem getroffen was.

Meer foto's :

Het is een bijzondere eik, omdat hij eeuwenlang als grensboom heeft gefundeerd voor de drie parochies Heeswijk, Berlicum en Schijndel. Hoewel vele katholieken het niets eens waren met het besluit van de bisschop tot samenvoeging van de drie parochies heeft God daarboven toch de bisschop gesteund en zijn toorn over die eik uitgestort. Hopelijk blijft deze jonge eik desondanks gespaard. Op de kopie van een oude kaart uit 1345, die berust bij de heemkundekring Berlicum, staat die eik als “Paal” aangewezen.

Luc Eekhout, Martijn Fiervloet en Harry v.d. Pas respectievelijk directeur van het kasteel, de vertegenwoordiger van Brabants Landschap en de Coördinator van de VENEL-groep van het IVN grepen de kans aan om die op de Landelijke Natuurwerkdag die eik daar te planten.

Verder waren nog aanwezig Theo Danen van de Heemkundekring Berlicum en enkele leden van de Heemkundekring De Wojstap en natuurlijk zij die graag een keer in het landschap wilden werken waaronder leden van de Stichting Landschapsbeheer Aa-dal Berlicum

Na dit officiële gebeuren ging men aan het werk. Een oude wilg werd weer gefatsoeneerd, bij een eikenlaan werd de wilde ondergroei verwijderd en verborgen achter de dassenheuvel werden drie oude wilgen geknot.In de pauze werd er koffie en worstenbroodjes geserveerd en in de Brasserie kon er na afloop geluncht worden. Met het weer hadden we het geweldig getroffen.

Foto's en tekst: Peter Kriele