Redactioneel

161105-phe-Zorgmarkt _vkSamen Sterk organiseerde vanmiddag een Zorgmarkt in Gymnasium Bernrode. Iedereen was welkom en de markt werd druk bezocht. Alle zorgverleners, op wat voor manier dan ook, hadden hun dienst of product ten toon gespreid en iedereen stond klaar om de mensen de nodige uitleg te geven. Meer foto's.

Alle informatie was gericht op mogelijkheden wat betreft Welzijn, Gezondheid en Technologie. Met als doel een optimale mogelijkheid te scheppen om mensen zo lang en veilig mogelijk thuis te kunnen laten wonen. Er werd over de nieuwe site verteld, Sam Sam werd geïntroduceerd, het Informatiepunt kwam ter sprake en er vond twee maal een debat plaats.

Opening
Om 14.30 opende Jan Glastra van Loon de markt. Hij sprak zijn bewondering uit voor het gevoel van “Samen Sterk” zijn, wat hij altijd al in onze gemeente ervaren had. Over het initiatief van de Coöperatie zei hij:” In dit initiatief heeft van het begin af aan zoveel energie gezeten, dat het wel moet slagen. Het komt echt vanuit Heeswijk-Dinther Loosbroek zelf en hoe het zich verder zal gaan ontwikkelen bepalen de inwoners.

Debat “Zorgcafé” o.l.v. Annemiek van der Aa

Tijdens het debat onderstreepte Annie van de Ven, bestuurslid Samen Sterk, hoe belangrijk het voor hen is om met de bewoners in contact te komen en van hen te horen wat ze verwachten en belangrijk vinden binnen zorg en welzijn. “Daarom hebben we o.a. deze zorgmarkt georganiseerd,” zegt Annie.

Suzan de Vrij Kesselaer, een van de huisartsen van Heeswijk Dinther Loosbroek, vertelde dat ze zich in eerste instantie zorgen maakte over o.a. het langer thuis wonen van ouderen en kwetsbaren. ”Maar toen al deze initiatieven op gang kwamen ging ik er steeds meer in geloven,” vertelt ze. Ook legde ze de stappen uit, die genomen worden, als er zorgen over mensen zijn.

Gert Jan Arts van Actief Burgerschap sprak zijn geloof uit in de “we doen alles zo veel mogelijk zelf” filosofie. Ook sprak hij de hoop uit dat Samen Sterk zijn aandachtsveld nog meer zou verbreden richting jongeren en andere kwetsbaren.

Jan Glastra van Loon, wethouder van onze gemeente, had het over zo veel mogelijk onze eigen verantwoordelijkheid nemen. “Het gaat er om mensen in beweging te krijgen en de verantwoordelijkheid niet bij de overheid neer te leggen. Maar natuurlijk ook op tijd professionals in te schakelen”. In het kort legde hij de betekenis van domotica uit (dingen, die ons in huis helpen om handelingen, computer gestuurd te laten gebeuren).

Uiteindelijk werd nog de angst uitgesproken dat domotica mede tot eenzaamheid zou leiden.
Frando Megens, inwoner van Loosbroek en werkzaam bij mensen met een handicap, vertelde dat hij met een heleboel andere mensen ook op allerlei manieren actief is en dat hij denkt dat domotica juist er voor zorgt dat we veel gemakkelijker contact met elkaar hebben en dat het eenzaamheid zal doen voorkomen. Bovendien zorgt domotica voor meer mogelijkheden.

Toen het ging over wie de hele ontontwikkeling van o.a. domotica zou moeten gaan betalen, verzekerde Gert Jan Arts iedereen, dat er genoeg ondernemerschap aanwezig is om dit ook betaald te krijgen. “we zullen daar elkaar ook in moeten helpen”, vertelde Gert Jan Arts.

Tekst José van der Heijden

Fotografie Piet van Helvoort