Redactioneel

170313-wvdl-Abdijstraat VOORKANTOp 9 februari 2017 kon men in het Brabants Dagblad lezen, dat eindelijk begonnen gaat worden met de bouw van woonruimte voor Hadeejers met een beperking, die 24 uur per dag zorg nodig hebben. Aan de Abdijstraat in Heeswijk komt een appartementencomplex voor begeleid wonen.
Vandaag is bouwbedrijf Nieuwenhuizen-Daandels aan deze klus begonnen door de palen voor de fundering de grond in te boren.
Meer foto's
Al in 2003 heeft een groep ouders het initiatief genomen om voor hun kinderen met een beperking huisvesting te verkrijgen in Hadee. In andere dorpen bestond indertijd al lang een dergelijke voorziening. En Hadeejers met een beperking willen ook graag in ons dorp blijven wonen.
Dat wordt nu mogelijk omdat vandaag de eerste paal eindelijk de grond in is gegaan. Dat werd vanmiddag terecht met champagne gevierd nadat twee toekomstige bewoners, door het verwijderen van een doek, symbolisch een feestelijk startschot hebben gegeven.
Het was heel lang traject van plannen, voorbereiden en het zoeken naar een geschikte locatie, vertellen Ans van de Middegaal en Lies van Venrooy van de vereniging Bijzonder Wonen HDL. Die functioneert sinds 2015 als aanspreekpunt voor de gemeente en verschillende belangrijke organisaties, betrokken bij de oprichting, bouw en uitvoering van dit project. De verwezenlijking daarvan heeft door vele verschillende oorzaken erg lang geduurd. De economische crisis was zeker een van de oorzaken. Toen de bouwgrond en de investeerders eindelijk gevonden waren werden de plannen concreet. De huidige bouwplannen werden ontwikkeld door Ad van Emmerik en Hans de Visser.
Zorgorganisatie Driestroom wordt verantwoordelijk voor de zorg in Abdijstaete.
Er worden 18 appartementen gebouwd. Daarvan zijn er 17 voor de cliënten en een grote voor de uitvoerders van de zorg ter plekke. Dat zijn Maarten Lucius en Gerrianne van de Rijdt uit Heeswijk-Dinther. Zij gaan met hun gezin met hun drie kinderen zelf in het complex wonen. Onder auspiciën van Driestroom zijn zij in de nabije toekomst 24/24 uur beschikbaar voor de bewoners van het zorghuis. Maarten vertelde in zijn toespraak dat het voor hem, Gerrianne en hun gezin een hele verandering van hun leven zal gaan geven.
De verwachting is dat Abdijstaete per 1 december 2017 wordt opgeleverd.
Foto’s: Wim van der Lubbe en Fred Lennings Tekst: Fred Lennings