Redactioneel

DSC01819Er is een identiek molencomplex nagebouwd door Authentiek Bouwen in opdracht van en geschonken door de Vrienden van De Kilsdonkse Molen. Dit educatieve project gaat ingezet worden bij het bezoek van de scholen op de molen.
Kinderen kunnen nu na een rondleiding nog beter en overzichtelijker de werking van de molen bestuderen. Ook kunnen de begeleidende molenaars onderdelen eruit halen en kunnen de kinderen deze weer terugplaatsen en dan zien en ervaren ze wat voor een belangrijke functie dit onderdeel heeft.

Ben Cornelissen, Jan Schakenraad en Henny van Hooft vormen het bestuur van de stichting Vrienden van De Kilsdonkse Molen. Deze stichting bestaat inmiddels tien jaar. Educatie hebben zij hoog in het vaandel staan, omdat ze het belangrijk vinden dat kinderen het technisch vernuft uit vroegere tijden kunnen blijven zien.
Het eerste project, een waterspeeltuin waarin kinderen het zogenaamde watersparen kunnen naspelen, hebben zij helaas na jaren voorbereiding niet mogen realiseren.
Henny van Hooft heeft toen dit tweede project bedacht en ook het hele proces van dichtbij gevolgd.
De spaarpot van de stichting is aangesproken, maar ook het ‘Leyefonds’. Dit fonds heeft al meerdere malen de molen geld geschonken. Niet voor niets heeft dit fonds de intentie om de wereld leuker te maken.

Sander van der Steen, mede-eigenaar van Authentiek Bouwen, vertelt dat ze het een hele mooie klus hebben gevonden met veel uitdagingen. Maar ook extra leuk om dit te doen, nadat zij aan het Bezoekerscentrum hebben meegewerkt. ‘ Maar de eer van dit project gaat wel naar Tom en Roel, de bouwers’, zegt Sander. Tom is een stagiaire, die er zelf voor gekozen heeft om naast zijn studie Bouwkunde aan de universiteit de praktijk te ervaren. Die kans heeft hij gekregen en hij heeft het geheel in tekening gebracht. Roel is in vaste dienst bij het bedrijf en hij heeft vanaf februari non-stop gewerkt aan dit project.

En nu was het dan zover dat het ‘ broertje’ geplaatst kon worden in de oliemolen. Maar de kritische blik van de molenaars zagen toch nog enkele niet goed werkende onderdelen en daarom moesten de molens toch nog even terug naar de werkplaats.
Na de meivakantie kan het zeker in gebruik genomen worden bij de scholenprojecten en is er voor de kinderen een prachtig project gerealiseerd.
Daar mogen de Vrienden van de Kilsdonkse Molen met recht trots op zijn !!!

Foto’s en tekst: Ine Zonneveld