Redactioneel

190715 phe JuulvandenHeuvel 13Op maandag 15 juli, op de geboortedag van Rembrandt, openden 693 kunstenaars hun eigen tentoonstelling in het Rijksmuseum: Lang Leve Rembrandt. Ook van onze dorpsgenoot Juul van den Heuvel hangt er een kunstwerk. Trots poseert hij bij zijn ets van een door Rembrandt geschilderd zelfportret.
Meer foto’s.

Ter gelegenheid van de 350ste sterfdag van Rembrandt zijn er allerlei acties door het Rijksmuseum georganiseerd. Een van de acties was de oproep om op Rembrandt geïnspireerde kunstwerken te maken en in te zenden. Er kwamen zo’n 8400 inzendingen binnen uit 95 landen. Hieruit zijn 573 inzendingen geselecteerd om geëxposeerd te worden in het Rijksmuseum.
Een van de geselecteerde kunstwerken is van de hand van de 17-jarige Juul van den Heuvel uit HaDee.

Juul heeft van jongs af aan al iets met beelden gehad. Hij heeft nog een foto waarop hij met een wegwerpcamera rond loopt terwijl hij pas twee en een half jaar oud was. Toen hij vier was maakte hij al zijn eerste foto. Op twaalfjarige leeftijd was hij al bezig met filmen en leverde hij zijn eerste film af bij hadeejer.nl.

Na de lagere school ging Juul naar de Havo op het Elde College in Schijndel waar hij dit jaar zijn diploma heeft gehaald. Zijn docent op die school heeft hem steeds gestimuleerd in zijn creatieve ontwikkeling. Juul wil na de Havo graag naar de Sint Joost Akademie voor Kunst en Vormgeving (HBO) in Den Bosch. Om toegelaten te worden tot die school heeft Juul eerst een vooropleiding moeten volgen om te bepalen of hij geschikt was voor de gekozen opleiding. Deze vooropleiding heeft twintig zaterdagen geduurd. Het resultaat mag er zijn: Juul is toegelaten.

In die periode werd Juul door zijn docent gewezen op het Rembrandt project als afstudeeropdracht. Hij zag dit wel zitten. Zijn wens was om met behulp van een zeshonderd jaar oude etstechniek en de huidige computertechniek een ets te maken van een door Rembrandt geschilderd zelfportret.
Allereerst is de afbeelding van het zelfportret gescand in zwart-wit en bewerkt op de computer. Van deze afbeelding zijn vervolgens sjablonen gemaakt die het uiteindelijk mogelijk maakten om de afbeelding, gespiegeld, in de gewenste vorm op een zinken plaat over te zetten. Van deze zinken plaat zijn dan op een drukpers de afdrukken gemaakt.
Met het idee om met oude techniek in een moderne uitvoering iets te creëren is Juul met een hoog punt geslaagd.
Van de vijf afdrukken die Juul gemaakt heeft zijn er twee naar zijn school gegaan als afstudeerproject, 2 afdrukken zijn naar het Rijksmuseum gebracht en 1 afdruk hangt ingelijst thuis bij zijn trotse ouders.
Na alle publiciteit de afgelopen weken zijn er al veel vragen gekomen van familie, vrienden en bekenden voor een extra afdruk. Tot op dit moment weet Juul nog niet hoe hij hier mee om moet gaan.
Misschien een serie genummerde afdrukken maken voor een goed doel?

Uiteindelijk wil Juul later een eigen creatief bedrijf gaan runnen: In het licht van de afgelopen maanden moet hem dat ook zeker gaan lukken.

Tekst: Harrie Mikkers
Foto’s: Piet van Helvoort

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen