Redactioneel

191109 rva juinders17vkNu de Juinders hebben laten weten dat ze De Zwetsavond niet meer door kunnen laten gaan, kwamen er diverse reacties los. Er kwamen geschrokken reacties van mensen die het zich niet voor konden stellen dat iets wat al zo lang een stukje Heeswijk-Dinther is, er niet meer zou zijn. 

Meer foto's.

 

De tonpraters konden hun creativiteit uiten door het verhaal dat ze vertelden en de kostuums die ze droegen.

Alle leden van de Juinders vormen een heel hechte club, die in de afgelopen jaren amper van samenstelling is veranderd. Er wordt lief en leed met elkaar gedeeld. Het is als in een hechte familie, ze lopen de deur niet bij elkaar plat, maar ze staan voor elkaar klaar als dat nodig is.
Om dit te kunnen bereiken hebben ze vanuit het verleden al heel veel creatieve dingen gedaan.

Zichtbaar voor de dorpsbewoners waren er bijvoorbeeld in het begin kienavonden, opgevolgd door het organiseren van de Kindermiddag met carnaval. Ook deden ze jarenlang mee aan de carnavalsoptocht waarvoor ze zelf de pakken maakten. Tevens was de organisatie van D’n urste Deun! aan hen toevertrouwd. Zelfs nu nog staan ze als dweilorkest op een vast punt de optocht op te luisteren.

Minder zichtbaar voor de dorpsbewoners zijn de vele activiteiten die de club voor zichzelf organiseert. Helaas geldt voor het grote publiek: wat binnen de 4 muren van de kamer gebeurt, blijft tussen die muren. Met andere woorden: de activiteiten die plaatsvinden zijn heel divers en vaak zeer uitnodigend om creatief na te denken. Een belangrijke ongeschreven afspraak is het feit dat ieder zichzelf moet kunnen zijn en dat iedereen wordt gerespecteerd. Aan de Hadeejer is het daarom ook niet om deze gebeurtenissen te beschrijven.
Een ding is zeker de Juinders-familie heeft er voor weten te zorgen dat ze al sinds 1969 een begrip zijn in Heeswijk-Dinther.

Ter ere van het 50-jarig bestaan zijn afgelopen zomer tijdens de ‘Juinders midweek’ Jan en Annie van Erp, Jacky Wap en Rien van der Pas met een mooie ‘glas in lood Juin’ gehuldigd.
De muziek is een sterk verbindende factor bij De Juinders. Ze hebben hun eigen kapel, maar ook hun eigen koor.

Het feit dat de Juinders De Zwetsavond zo lang vol hebben kunnen houden zat ‘m ook in het magische effect van het applaus. Het enthousiasme van het publiek en de positieve reacties.
De Juinders gaan voorlopig nog door met het pad dat ze nu zijn ingeslagen. Ze blijven uitkijken naar gezellige activiteiten die bij hen passen.

Voor de tonpraters geldt voorlopig de eeuwige roem.
Wie weet wat de toekomst gaat brengen, maar voor nu…. Tonpraters en De Juinders bedankt!

Tekst: Anja van Aarle
Foto’s: Rien van Aarle en privébezit De Juinders

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen