Redactioneel

200212 rva pk Traverse Hoofdstraat 13Wethouder Rein van Moorselaar opende deze avond en was blij dat er zovelen naar de aula van Bernrode waren gekomen voor deze presentatie.

Minder bushaltes
Busmaatschappij Arriva is na enige bezwaren uiteindelijk akkoord gegaan met het ontwerp. Blijkbaar is dat opgelost door van zeven naar vijf bushaltes te gaan, waardoor de aanrijtijden nagenoeg hetzelfde blijven.

Vrachtverkeer
Met de provincie en de fietsersbond is ook overleg gepleegd. Helaas is het vrachtverkeer door het dorp niet veel minder geworden, ondanks de ontmoedigingen die bewerkstelligd zijn. Gezocht wordt of er nog andere mogelijkheden zijn om die overlast te verminderen. De bevoorrading langs de weg (vooral bij het Kruidvat) zal verdwijnen door vlakbij een aparte parkeermogelijkheid te creëren.De leverantie met vrachtwagens voor de Jumbo zal zo moeten blijven.

Meer foto's.

Algemeen belang
Hierna kwam Reinier Gerritsen van het projectbureau aan de beurt. Hij zei dat het definitieve ontwerp nu de volgende fase in gaat. Alle informatie is voorzover mogelijk verwerkt door de straatavonden die zijn gehouden. Er zijn veel individuele wensen geuit. Daar kon echter lang niet altijd aan tegemoet gekomen worden, omdat het algemene belang nu eenmaal voor gaat.

Parkeren
Op verzoek van de bewoners is ook meer parkeergelegenheid langs de weg gepland dan eerst de bedoeling was. Ook worden de parkeervakken – op verzoek – beter gemarkeerd. Aan de wens om de drempels en de plateaux te laten vervallen is tegemoet gekomen door over de gehele weg een snelheid van 30 km. toe te passen. Door het straatbeeld aan te passen met bloembakken en bomen en hier en daar te versmallen wordt de snelheid automatisch verminderd.

Voorrang
Voor een betere doorstroming komen bij de Abdijstraat haaientanden te liggen, zodat de voorrangregeling daar verandert. De Hoofdstraat wordt daar zo aangepast dat de vrachtwagens de bocht er beter kunnen maken, zodat het doorgaande verkeer er minder last van heeft. In de beplanting wordt meer biodiversiteit toegepast, zodat de insecten zoals de bijen en vogels er meer profijt van hebben.

Kunst
Er worden ook enkele kunstwerken toegepast. Na een wedstrijd tussen enkele kunstenaars is Carmela Bogman gekozen. Zij heeft de nieuwe verlichting ontworpen waarvoor zij inspiratie heeft gevonden in de dovenetel, die hier in het buitengebied te vinden was. Daartoe heeft ze lantaarnpalen ontworpen, die op twee plekken in het dorp komen staan, namelijk bij het Willibrordcentrum en de Raadhuisstraat.

Fasering
Als eerste zal het gedeelte Abdijstraat-Raadhuisplaza worden aangepakt. Reinier van Moorselaar sluit deze avond en zegt trots te zijn op de wijze waarop door participatie dit definitieve ontwerp tot stand is gekomen.

Woningbouw
Tenslotte deelt hij mede, dat in de komende jaren gestart zal worden met de woningbouw in Heeswijk van zo’n 200 woningen aan weerszijden van de Veldstraat: de Heeswijkse akkers. We moeten dan zien te voorkomen dat het dorp er last van heeft, door de ontsluiting zoveel mogelijk te laten lopen via de Gouverneursweg. Aan het eind van de avond werden de bezoekers nog getrakteerd op koffie/thee en een Dintherse broeder.

Tekst: Peter Kriele
Foto's: Rien van Aarle en Peter Kriele

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen