Redactioneel

halte 5 jac wHoe zit het met de kleine zelfstandigen in ons dorp? Wat is de invloed van de corona maatregelen op hun onderneming. Wat zijn hun ervaringen met de R.I.V.M. maatregelen?

Halte 5 (lunchroom cafetaria) Plein 1969 82

Peggy van Biesen en Monique Verkuijlen:
"Een bizarre tijd, dat is het. Het is roeien met de riemen die je hebt. Een heel groot deel van de omzet valt weg. We zijn een bedrijf in opbouw. Anderhalf jaar geleden gestart en nog geen buffer opgebouwd. We zijn wel open, maar alleen voor afhalen en dat op beperkte tijden, maar ons advies is; 'kom alleen'. Bezorgen doen we ook met duidelijke inachtneming van de regels. Vooral de mensen in de bejaardenwoningen om de hoek weten dat te waarderen."

Op een been
"Hypotheek, gas water en licht, abonnementen service contracten. Dat loopt gewoon door. Terwijl je eigenlijk op een been moet draaien. We hebben elke dag contact met onze boekhouder."

Personeel
"En wat dacht je van het personeel. Duidelijk met hen afgesproken dat ze alleen hier en thuis zullen zijn, en dat ze geen risico gaan lopen op andere plekken. Wij twee werken zeven dagen in de week. Het personeel komt op afroep of op afgesproken vaste tijden. Ja, ik weet. Het is horeca weer nu. Café en restaurant gesloten. Normaal gezien zitten de terrassen vol. Heel vreemd."

1 juli
"Tot nu toe is 28 april de datum waarop alles weer normaal zou gaan verlopen. Maar wij denken toch dat het minstens 1 juli zal zijn, voordat we weer mogen openen, en dan nog onder voorwaarden, vermoeden we."

Ambulances
"Hier tegenover bij de dokter en de apotheek zien we een hoop ellende. Parkeerplaats hartstikke vol. Dat is al een teken. Maar ook ambulances komen hier regelmatig voorrijden. Met coronapatiënten. Een keer stonden er zelfs twee tegelijk voor de deur. Dat gaat door merg en been. Een mevrouw die buiten stond, en met tranen in de ogen, haar man ziet weggebracht worden. Geen knuffel, geen omhelzing voor die beiden. Dan loop je toch zelf het liefst naar buiten om die vrouw te troosten. Dat mag dan niet. Confronterend."

Tekst en fotografie: Jacques Worms

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen