Redactioneel

200815 wl Lezing Abdij 01Fran van den Munkhof heet iedereen welkom deze middag bij Berne Boek,’ de eerste uit de reeks bijeenkomsten dit seizoen'. Om het coronaproof te houden kunnen er maar tien mensen plaatsnemen in de ruimte achter in de boekhandel Berne.

In de lezing vertelt ze over de werking van kruiden tegen keelpijn, eczeem, hoesten enz., maar ook over het drogen en verwerken op olie en azijn. Vanwege de grote belangstelling komt Jopie Ottenvanger volgende week nog een keer voor een tweede lezing.

De eerste kruidentuin

Jopie, geboren Rotterdamse, woont samen met man en kinderen tot volle tevredenheid in Rotterdam, haar stad. Als ze dertig is, heeft ze een huis met een tuin en is ze al volop bezig met kruiden .Ze wil natuurtherapeute worden. Op een dag komt ze iemand tegen die alles van kruiden weet. Later wordt dat haar collega. Jopie en haar man verhuizen naar Beek en Donk in Brabant en daar begint ze met haar eerste kruidentuin op een grote lap grond van de volkstuinvereniging. Er wordt met verbazing gekeken hoe ze te werk gaat. In een heel grote cirkel verdeelt ze de tuin in punten en zaait en plant allerhande kruiden en zo ontstaat na een jaar een prachtige weelderige kruidentuin.

Maar het is ook een gigantisch werk en ze is er dag en nacht mee in de weer en het kost veel tijd. De kruiden worden gedroogd en op olie, azijn of vaseline gezet. Ze werkt veel met vrouwenmantel en zo ontstaat een cosmeticaproduct. Ze ontdekte ook vaak zelf de werking van een product door bijvoorbeeld St Janskruid te smeren, omdat ze zo’n last had van haar rug. Het gaf haar ook rust als ze midden in de cirkel stond.

Klik hier voor foto's.

Na een aantal jaren verkoopt Jopie haar bedrijf en verhuist naar Limburg. Samen met haar man en haar collega heeft ze nu een productiebedrijf en groothandel in gezondheidsproducten met natuurlijke materialen die ze zelf ontwikkelen, ze leveren aan apotheken, drogisterijen en schoonheidsspecialisten.
Men kan daar ook terecht voor bloesemtherapie.

www.Esfythebrabant.nl

Een boeiende middag met als motto: 'De natuur, altijd op zoek naar evenwicht, reageert altijd op de mensen die er in leven.'
We krijgen allemaal nog een flesje mee om thuis met brandnetel en azijn een middel te maken tegen muggen, hoe actueel deze tijd.

Tekst: Wilma van Zoggel
Foto’s: Wim van der Lubbe

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen