Redactioneel

20210612 PK Slootjesdag IVN middag 6Zaterdag 12 juni hield het IVN Bernheze zijn jaarlijkse slootjesdag. Het was de derde keer op een rij. Helaas ging het in 2020 vanwege de Corona-crisis niet door.
‘s Morgens waren er 18 kinderen onder begeleiding gekomen en ‘s middags 17.
Het terrein was van tevoren nog door het IVN gecontroleerd. Helaas lagen er overal weer blikjes en duidde het erop dat – gezien het materiaal – er ook wel eens kon zijn overnacht.

De IVN-begeleiders hadden een en ander goed voorbereid. Er was veel onderzoekmateriaal aanwezig zoals waterbakken, lenzen, zoekkaarten en visnetjes en er was ook wat drank (limonade) beschikbaar.
De kinderen waren enthousiast, waardoor er veel werd gevangen zoals kikkers, kwakbollen (kikkervisjes), larven van insecten zoals van de libelle en van de geel-gerande waterkever, maar ook het schrijvertje en de schaatsenrijder werden in de waterbakken gedropt. Een teken dat het water zuiver is en er gelukkig geen vissen in zitten.
In het water dreef de opvallende gele plomp en bloeide aan de waterkant de gele lis.
Enkelen lukte het zelfs om een kikker even in de hand te houden, want er zaten er genoeg gezien het gekwaak. De beestjes werden bestudeerd en benoemd aan de hand van de zoekkaarten en na afloop van dit gehele gebeuren weer in de poel gegooid.

Klik hier voor meer foto's.
Dankzij onze internet site kon men de weg hierheen vinden, zodat er ‘s middags ook kinderen uit Laarbeek, ‘s-Hertogenbosch en Velp konden meegenieten.
Al met al een evenement dat - mede door het goede weer - voor herhaling vatbaar is.

Tekst: Peter Kriele
Foto’s : ‘s morgens: Miriam de Mol en Ineke Ketelaars en ‘s middags: Peter Kriele

www.ivn.nl/afdeling Bernheze

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen